Wykonanie
"Schiacciata to płaski toskański
chleb, podaję Wam przepis na najprostszą wersję. Przepis pochodzi z książki : "Księga smaków Toskanii"składniki:30 g świeżych
drożdży lub 2 1/2 łyżeczki suszonych125 ml letniej
wody (43stopnie)1/2 łyżeczki
cukru400 g
mąki - nie mam informacji jakiej - myślę, że pszenna 650 będzie ok.1/2 łyżecki
soli75 ml
oliwy plus
oliwa do skropienia po upieczeniu (obowiązkowo)125 ml zimnej
wodygruboziarnista
sólDrożdże dokładnie wymieszaj w małej miseczce z letnią
wodą i
cukrem. Odstaw na około 5 minut by wyrosły.
Mąkę wsyp do duzej miski. Zrób zagłębienie w samy środku, przełóż do niego
drożdże. Dodaj
sól i 2 łyżki
oliwy. Kolistym ruchem wymieszaj składniki w zagłębieniu, następnie stopniowo zacznij łączyć z
mąką. W połowie pracy wlej zimną
wodę. Wyrabiaj tak długo, aż utworzysz zwartą kulę.Ciasto przenieś na lekko oprószoną
mąką stolnicę lub blat i ugniataj 10 - 15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.Ciasto ponownie uformuj w kulę i przełóż do wysmarowanej
oliwą miski, przykryj czystą, wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 - 2 1/2 godziny, by podwoiło swoją objętość.Blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm lekko wysmaruj tłuszczem. Wyrośnięte ciasto lekko przyklep, a następnie przełóż z powrotem na oprószoną
mąką stolnicę. Wyrabiaj je znów przez kilka minut. Powinno być bardzo elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu gdy naciśniesz je palcami. Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości przenieś je na blachę. Przykryj czystą wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut by ponownie wyrosło.Piekarnik rozgrzej do 200 stopniCzubkami palców zrób w cieście dołki co 4 cm Polej po wierzchu pozostałą
oliwą, oprósz gruboziarnista
solą.
Chleb piecz 25-30 minut, aż ładnie się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika i
skrop dodatkową
oliwą. Przełóż z formy na deskę i pokrój w kwadraty. Można go przechowywać po dokładnym owinięciu do 2 dni i podawać po podgrzaniu lub w temperaturze pokojowej."