Wykonanie
Dzisiaj upiekłam pachnące bułeczki z
bazylią i
słonecznikiem . Pyszne
bułki na śniadanie, które super pasują do
wędliny czy
serów. Są to
bułki upieczone na pszennym zakwasie. Pszenne bułeczki z dodatkiem
pszennej mąki razowej.
Lubię piec
pieczywo z dodatkami.
Bazylia i
słonecznik to bardzo fajne połączenie. Bułeczki są bardzo aromatyczne, a dodatek
słonecznika sprawia, że są o wiele pożywniejsze i zdrowsze.
Składniki: na 16 bułeczek500 g zakwasu pszennego6 g świeżych
drożdży1,1 kg
mąki pszennej100 g
mąki pszennej razowej500 – 550 g zimnej
wody1 ¼ łyżki
soli250
nasion słonecznika2 garście liści
bazyliiWykonanie:
Drożdże rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj obie
mąki i zakwas. Zarabiaj gładkie ciasto
chlebowe za pomocą asystenta kuchennego przez około 10 minut, po czym dodaj
sól.Zarabiaj ciasto
chlebowe jeszcze przez następne 10 minut, a jak już się pojawiją
nitki glutenu dodaj uprażone
nasiona słonecznika i pokrojone liście świeżej
bazylii. Przełóż ciasto
chlebowe do misy wysmarowanej tłuszczem, przykryj szczelnie folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut w ciepłym miejscu.Wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka
razy. Włóż z powrotem do misy, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka
razy, daj mu odpocząć 10 minut. Podziel ciasto na porcje o około 135 g każda, uformuj okrągłe bułeczki, oprósz
mąką i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 – 60 minut.Piecz
bułki najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 225ºC (termoobieg) i piecz jeszcze bułeczki przez 10 minut. Podczas pieczenia otwórz drzwiczki do piekarnika kilka
razy. Bułeczki będą wtedy miały chrupiącą skórkę.
Polecane przepisyBułeczki z
tymiankiemGrahamki z
twarożkiem i
żurawinąBułeczki pszenno żytnie rosnące nocąZnowu
cukinia!
Chleb jogurtowy ze
słonecznikiem