ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z bazylią i słonecznikiem

Bułeczki z bazylią i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj upiekłam pachnące bułeczki z bazylią i słonecznikiem . Pyszne bułki na śniadanie, które super pasują do wędliny czy serów. Są to bułki upieczone na pszennym zakwasie. Pszenne bułeczki z dodatkiem pszennej mąki razowej.
Lubię piec pieczywo z dodatkami. Bazylia i słonecznik to bardzo fajne połączenie. Bułeczki są bardzo aromatyczne, a dodatek słonecznika sprawia, że są o wiele pożywniejsze i zdrowsze.
Składniki: na 16 bułeczek
500 g zakwasu pszennego
6 g świeżych drożdży
1,1 kg mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
500 – 550 g zimnej wody
1 ¼ łyżki soli
250 nasion słonecznika
2 garście liści bazylii
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarabiaj gładkie ciasto chlebowe za pomocą asystenta kuchennego przez około 10 minut, po czym dodaj sól.
Zarabiaj ciasto chlebowe jeszcze przez następne 10 minut, a jak już się pojawiją nitki glutenu dodaj uprażone nasiona słonecznika i pokrojone liście świeżej bazylii. Przełóż ciasto chlebowe do misy wysmarowanej tłuszczem, przykryj szczelnie folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut w ciepłym miejscu.
Wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Włóż z powrotem do misy, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, daj mu odpocząć 10 minut. Podziel ciasto na porcje o około 135 g każda, uformuj okrągłe bułeczki, oprósz mąką i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 – 60 minut.
Piecz bułki najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 225ºC (termoobieg) i piecz jeszcze bułeczki przez 10 minut. Podczas pieczenia otwórz drzwiczki do piekarnika kilka razy. Bułeczki będą wtedy miały chrupiącą skórkę.
Polecane przepisy
Bułeczki z tymiankiem
Grahamki z twarożkiem i żurawiną
Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą
Znowu cukinia!
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/buleczki-z-bazylia-i-slonecznikiem