ßßß
Upiekłam dzisiaj bardzo smaczne bułeczki orkiszowe o smaku lekko anyżowym. Mało tego dodałam mnóstwo pestek z dyni i słonecznika. Taka ciepła bułeczka posmarowana masełkiem i dżemem z fig to rozkosz dla podniebienia.
Bułki ze względu na dużą zawartość błonnika i minerałów są bardzo zdrowe. Błonnik jak i anyż przyspieszają trawienie, coś co nam potrzeba po świątecznym obżarstwie.
Składniki: na 24 sztuk600 ml mąki pszennej200 ml mąki orkiszowej chlebowej200 ml mąki graham300 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej50 g drożdży600 ml zimnej wody2 łyżki jasnej melasy50 ml oliwy2 łyżeczki soli150 ml pestek z dyni + 2 łyżki do posypania150 ml pestek ze słonecznika + 2 łyżki do posypania1 łyżka nasion anyżu, świeżo zgniecionych w moździerzu1 jajko do posmarowaniaWykonanie:Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj stopniowo wszystkie rodzaje mąk, sól, melasę i pestki dyni i słonecznika.Utrzyj nasiona anyżu i dodaj do ciasta. Zagnieć dosyć luźne, puszyste ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta kuchennego. Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem, na około 30 minut.Podziel ciasto na 24 porcje o wadze 80 gram i formuj kulki i ukladaj na blaszy pokrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkowo nasionami. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a potem piecz bułeczki przez 20 minut na 225ºC (termoobieg). Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem możesz piec dwie blachy bułek na raz.Polecane przepisyHamburgerowe bułeczki w wersji GIBułeczki śniadaniowe które rosną kiedy śpiszZnowu cukinia!Grahamki z twarożkiem i żurawinąMaślane rogaliki z serem brie