Bułeczki orkiszowe lekko anyżowe

nazwa

Wykonanie

Upiekłam dzisiaj bardzo smaczne bułeczki orkiszowe o smaku lekko anyżowym. Mało tego dodałam mnóstwo pestek z dyni i słonecznika. Taka ciepła bułeczka posmarowana masełkiem i dżemem z fig to rozkosz dla podniebienia.
Bułki ze względu na dużą zawartość błonnika i minerałów są bardzo zdrowe. Błonnik jak i anyż przyspieszają trawienie, coś co nam potrzeba po świątecznym obżarstwie.
Składniki: na 24 sztuk
600 ml mąki pszennej
200 ml mąki orkiszowej chlebowej
200 ml mąki graham
300 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g drożdży
600 ml zimnej wody
2 łyżki jasnej melasy
50 ml oliwy
2 łyżeczki soli
150 ml pestek z dyni + 2 łyżki do posypania
150 ml pestek ze słonecznika + 2 łyżki do posypania
1 łyżka nasion anyżu, świeżo zgniecionych w moździerzu
1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj stopniowo wszystkie rodzaje mąk, sól, melasę i pestki dyni i słonecznika.
Utrzyj nasiona anyżu i dodaj do ciasta. Zagnieć dosyć luźne, puszyste ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta kuchennego. Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem, na około 30 minut.
Podziel ciasto na 24 porcje o wadze 80 gram i formuj kulki i ukladaj na blaszy pokrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkowo nasionami. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a potem piecz bułeczki przez 20 minut na 225ºC (termoobieg). Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem możesz piec dwie blachy bułek na raz.
Polecane przepisy
Hamburgerowe bułeczki w wersji GI
Bułeczki śniadaniowe które rosną kiedy śpisz
Znowu cukinia!
Grahamki z twarożkiem i żurawiną
Maślane rogaliki z serem brie
Źródło:http://codojedzenia.pl/buleczki-orkiszowe-lekko-anyzowe