Wykonanie
Upiekłam dzisiaj bardzo smaczne bułeczki orkiszowe o smaku lekko
anyżowym. Mało tego dodałam mnóstwo pestek z dyni i
słonecznika. Taka ciepła bułeczka posmarowana
masełkiem i
dżemem z fig to rozkosz dla podniebienia.
Bułki ze względu na dużą zawartość błonnika i minerałów są bardzo zdrowe. Błonnik jak i
anyż przyspieszają trawienie, coś co nam potrzeba po świątecznym obżarstwie.
Składniki: na 24 sztuk600 ml
mąki pszennej200 ml
mąki orkiszowej chlebowej200 ml
mąki graham300 ml
mąki orkiszowej pełnoziarnistej50 g
drożdży600 ml zimnej
wody2 łyżki jasnej melasy50 ml
oliwy2 łyżeczki
soli150 ml pestek z dyni + 2 łyżki do posypania150 ml pestek ze
słonecznika + 2 łyżki do posypania1 łyżka
nasion anyżu, świeżo zgniecionych w moździerzu1
jajko do posmarowaniaWykonanie:
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj stopniowo wszystkie rodzaje mąk,
sól, melasę i
pestki dyni i
słonecznika.Utrzyj
nasiona anyżu i dodaj do ciasta. Zagnieć dosyć luźne, puszyste ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta kuchennego. Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem, na około 30 minut.Podziel ciasto na 24 porcje o wadze 80 gram i formuj kulki i ukladaj na blaszy pokrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym
jajkiem i posyp dodatkowo nasionami. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a
potem piecz bułeczki przez 20 minut na 225ºC (termoobieg). Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem możesz piec dwie blachy
bułek na raz.Polecane przepisyHamburgerowe bułeczki w wersji GIBułeczki
śniadaniowe które rosną kiedy śpiszZnowu
cukinia!
Grahamki z
twarożkiem i
żurawinąMaślane rogaliki z
serem brie