Wykonanie
Zachciało mi się ś
niadaniowych bułeczek z mnóstwem pestek z dyni,
słonecznika i nasion
siemienia lnianego, ale nie chciało mi się robić ich od razu, więc wstawiłam ciasto do lodówki na noc.
Pierwszą rzeczą jaką zrobiłam następnego ranka, było podzielenie ciasta na małe, okrągłe kulki. Bułeczki pozostawiłam do wyrośnięcia pod ściereczką na 30 minut.Kiedy piłam moją poranną
kawę, bułeczki wyrosły na tyle, że mogłam już je włożyć do piekarnika. Reszta mojej rodzinki obudziła się od wspaniałego aromatu świeżo upieczonych bułeczek
śniadaniowych.Myślę, że to bardzo praktyczny sposób na domowy wypiek
pieczywa .
Przepis na bułeczki
śniadaniowe które rosną kiedy śpisz (32 sztuki)Składniki:20 g świeżych
drożdży7 ½ dl zimnej
wody3 łyżeczki
soli14 dl
mąki pszennej do
chleba1 dl
mąki żytnej1dl nasion dyni1dl pestek
słonecznika1dl nasion
siemienia lnianegoWykonanie:Rozpuść
drożdże w wodzie. Wymieszaj z
mąką i
solą.Dodaj wszystkie nasiona. Zamiast całego
siemienia lnianego, dodałam rozgniecione. Zagniataj ciasto przez 15 minut za pomocą robota.Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj i umieść w lodówce, aby wyrosło przez noc.Następnego dnia formuj z ciasta kulki, około 75 gramowych. Ciasto
chlebowe może wydawać się dość zbite, ale takie ma być. Zostaw bułeczki do wyrośnięcia juz w temperaturze pokojowej, najmniej na 20 minut.Piecz bułeczki
śniadaniowe na 220 ºC (termoobieg) przez 10-12 minut.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bułeczki
śniadaniowe są bogate w błonnik i zapewniają duże uczucie sytości.Polecane przepisyPrzepis na idealne
grahamkiHamburgerowe bułeczki w wersji GIZapiekane
jajka w
bułce orkiszowej
Sniadaniowe buleczki orkiszowe ze
slonecznikiemBułeczki orkiszowe lekko
anyżowe