ßßß Cookit - przepis na BUŁKI PSZENNE ZE ŚWIEŻO MIELONEGO ZIARNA

BUŁKI PSZENNE ZE ŚWIEŻO MIELONEGO ZIARNA

nazwa

Wykonanie

Sierpień to pora na zbiory przeróżnych zbóż, czyli żniwa w pełni....i tak się zawsze zastanawiałam jak smakuje pieczywo ze świeżo mielonego ziarna, więc co tu więcej myśleć pora zrobić bułki z mieloną pszenicą.
SKŁADNIKI NA 16 MAŁYCH BUŁECZEK:
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (z własnego przemiału)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży (100 g)
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 jajko do posmarowania bułek
PRZYGOTOWANIE :
Zerwać spory bukiet dojrzałej pszenicy, wrzucić do worka i tłuc wałkiem do ciasta aż ziarno się wysypie. Ja otrzymałam szklankę i jeszcze troszkę. Następnie ziarno zmielić młynkiem (użyłam elektrycznego do kawy) aż do uzyskania mąki z grubego przemiału, czyli mąki pełnoziarnistej.
Składniki na bułki wsypać do miski, drożdże dobrze rozmieszać z ciepłą wodą, następnie wlać do pozostałych składników i wyrobić elastyczne ciasto (gdyby było zbyt rzadkie dosypać mąki).
Ciasto pozostawić, przykryte ściereczką na około 1 godzinę aby ładnie wyrosło.
Po tym czasie uformować małe bułeczki, układamy na blaszce posypanej mąką.
Posmarować je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200*C ,na około 30-40 minut. Pieczmy do uzyskania jasno złotego koloru.
Upieczone przekładamy do miski.
Bułki wyszły bardzo smaczne, pełnoziarniste i pachnące świeżym ziarnem.
W smaku przypominają grahamki, są idealne na pierwsze śniadanie.
Ja jadłam je przez trzy dni, trzymając w chlebaku i cały czas były smaczne.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/08/buki-pszenne-ze-swiezo-mielonego-ziarna.html