Wykonanie
Witam w ten pochmurny piątek. Ta pogoda odzwieciedla nastroje panujące na całym świecie. Czekam na szczepionkę i na lepsze czasy. To moje świąteczne życzenie. Na poprawę humoru proponuję najprostsze
bułki n drożdżach. Pieczenie
chleba to dla mnie swoista terapia. Moja rodzinka bardzo lubi domowe
pieczywo. Bardzo rzadko kupuję
chleb. Wolę go upiec sama, wybrać dowolną
mąkę, nasiona, poolish,
drożdże, zakwas czy warzywa . Domowy
chleb na święta lub po prostu
chleb na co dzień.
Chleb można upiec na każdą okazję i bez okazji. Zapach świeżo upieczonego
chleba poprawi nastrój.
Bułki na drożdżach z nasionami to najprostszy przepis na
bułki, z którego często korzystam. Modyfikuję go od czasu do czasu, dodając różne nasiona,
orzechy,
zioła czy warzywa. Czasami wymieniam jakąś
mąkę na inną. Po prostu piekę
chleb z produktów, które mam pod ręką , na które mam ochotę. Czasami wpadnie mi jakaś wysokobiałkowa
mąka.
Chleb z takiej
mąki jest po prostu super.
Mąki z małych młynów są bardzo smaczne i mają dużą biodostępność… czyli są lepiej przyswajalne i bardziej energetyczne.12
bułekSkładniki:200 g
mąki żytniej800 g
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży750 – 800 ml zimnej
wody1 łyżka
soli50 g nasion babki płesznik100 g pestek
słonecznikaRozpuść
drożdże w zimnej wodzie. Dodaj obie
mąki i zagnieć ciasto. Kiedy zaczyn połączy się z
mąką dodaj
sól, nasiona,
słonecznik i zagniataj dalej. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów naczynia ale też powinno być lekko klejące. Przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 porcji, uformuj
bułki i ułóż n blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj
bułki ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Nastaw piekarnik na 250ºC. Wstaw
bułki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz dalej przez około 15 minut. Upieczone
bułki ostudź na metalowej kratce.
Bułki można zamrozić. Smacznego!