ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Mój M. jak zobaczył to pyszne calzone to buzia od razu mu się uśmiechnęła od ucha do ucha. Od jakiegoś czasu powtarzał mi, że zjadłby coś takiego (widział je w TV) i co najważniejsze - calzone go wcale nie zawiodło. To pyszna pizza zamknięta w pierogu, do tego można zrobić wiele przeróżnych wersji kombinując ze składnikami.
Przy okazji wpisu pragnę Was Kochani przeprosić za moją nieobecność, nie zaglądam na Wasze blogi, nie komentuję i jest mnie ogólnie mniej, bo się uczę. Jeszcze tylko tydzień.
Potrzebujemy:
25 g drożdży
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki
Przepis na ciasto jest taki sam jak na pizzę tutaj.
Drożdże zalewamy 1 szklanką ciepłej (NIE gorącej) wody, dosypujemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę, dokładamy sól, oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, ja robiłam dwa razy z takich samych proporcji i mąki nie musiałam dosypywać, ale jeśli będzie się bardzo kleiło - najlepiej trochę dodać mąki. Odkładamy w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce. W przepisie było podane aby odłożyć na 1,5 godziny, moja za pierwszym razem rosła tylko 15 minut, za drugim 45 minut - obydwie smakowały tak samo i były pyszne.
Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na dwie części.
Każdą część rozwałkowujemy na placek czworokątny o dłuższym jednym boku. Połowę smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy składniki.
U mnie wersja hawajska - ananas, pieczarki, mozzarella, kukurydza, pomidor, papryka, salami.
Stronę z farszem przykrywamy drugą częścią i układamy na kształt pieroga. Lepimy boki.
Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 250 stopniach przez 14 minut. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/02/calzone-czyli-pizza-w-pierogu.html