Wykonanie
400 g
mąki pszennej (dowolnej)20 g
drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)2 łyżki
oliwy1 łyżka
cukru1.5 łyżeczki
soli250 ml
wody (dałam ok. 30 ml mniej - ale to zależy od
mąki)Rogaliki na śniadanie - sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z
drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać
wodę i
oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.Na oprószonym
mąką blacie położyć ciasto, dłońmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm).
Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta.Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego
boku.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem (na zdjęciach jest zwykła forma do pieczenia, ale lepiej piec
rogale na zwykłej blasze z piekarnika, ponieważ bardzo rosną). Przełożyć na nią
rogale. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.W miseczce wymieszać 4 łyżki
wody z 1 łyżeczką
cukru pudru i posmarować
rogale.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C. Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki
lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika
wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki). Piec 20-30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.(przepis podaję za Liską z blogu www.whiteplate.blogspot.com)