Wykonanie
paluchySzukałam czegoś do przegryzania na sylwestra, i padło na paluchy. Robiłam je pierwszy raz i okazały się strzałem w dziesiątkę. Smaczne, proste do przygotowania i w sam raz na imprezę. Ciasto przygotowujemy podobne jak na pizzę.
ciasto:3 szklanki
mąki pszennej (przesianej)1/2 kostki
drożdży (rozkruszyć)płaska łyżeczka
solipłaska łyżczka
cukruszklanka letniej
wody3 łyżki
oliwyDrożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy łyżeczkę
mąki i
cukru, 3 łyżki ciepłej
wody, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne. Jeśli jest zbyt zbite możemy dodać trochę
wody. Zostawimy ok 30 minut do wyrośnięcia. Następnie formujemy długie i cienkie paluchy (pamiętajmy, że w piekarniku jeszcze urosną) Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W
między czasie możemy przyprawić nasze paluchy. Ja posypałam
sezamem,
makiem i
solą(gruba, morska)- trzy wersje.Oczywiście sposobów przyprawienia jest mnóstwo. Jeśli chcemy je przygotować na słodko, możemy ciasto posypać
cukrem i
cynamonem. Bardziej wytrawne wyjdą z dodatkiem
ziół prowansalskich,
tymianku, ale też z
papryką słodką, ostrą,
chili. Możemy też zrobić wersję z
serem żółtym,
kminkiem,
czosnkiem. Inny pomysł to trochę grubsze paluchy, które przed skręceniem nieco spłaszczamy, smarujemy
ketchupem i posypujemy
przyprawą do pizzy.Możliwości jest naprawdę dużo.Pieczemy ok 15 minut.Podajemy same lub z dipami. Ja swoim gościom zaproponowałam pastę guacamole (z
awokado). Myślę, że fajnie sprawdzi się też
sos czosnkowy,
pomidorowy lub tzatziki.