Wykonanie
Do tej
pory za najlepszą pizzę uznawałam tą na grubym spodzie, jednak po wypróbowaniu nowego przepisu na ciasto do pizzy na cienkim cieście - od razu wiedziałam, że od tej
pory będę już robić tylko taką. Nawet najlepsze pizzerie przy niej odpadają, jest po prostu pyszna. Do tego przepis jest tak prosty, że po zrobieniu raz - kolejne robi się z pamięci. Wczoraj była u mnie na obiad, po czym wieczorem M. pojechał do sklepu po
pieczarki (bo zabrakło) i zrobiliśmy jeszcze jedną na kolację. Dzisiaj też bym zjadła ;-)
Przepis na ciasto zaczerpnęłam z Moich Wypieków, ale zmieniłam go (uprościłam) i pizza mimo zmian jest idealna:))Domowe ciasto do pizzy (cienkie) składniki na dwa ciasta o rozmiarze 32 cm:25 g
drożdży3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
mąkiDrożdże zalewamy 1 szklanką ciepłej (NIE gorącej)
wody, dosypujemy łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki. Mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie dosypujemy
mąkę, dokładamy
sól,
oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, ja robiłam dwa
razy z takich samych proporcji i
mąki nie musiałam dosypywać, ale jeśli będzie się bardzo kleiło - najlepiej trochę dodać
mąki. Odkładamy w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce. W przepisie było podane aby odłożyć na 1,5 godziny, moja za pierwszym razem rosła tylko 15 minut, za drugim 45 minut - obydwie smakowały tak samo i były pyszne.Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy, układamy na blachę do pieczenia pizzy. Nakładamy
sos pomidorowy i wszystkie składniki.Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.Smacznego:)