Wykonanie
Znacie już Salsę paprykową? To jest świetny sos z
papryki,
pomidorów,
czosnku i
papryczki chili i dużo
bazylii,który możesz podawać na zimno i przyrządzać na gorąco.Na zimno jest idealny do kanapek albo zamiast
ketchupu.Na gorąco możesz w mig wyczarować pyszne dania obiadowe.
Ja zrobiłam pizzę, zamiast
sosu pomidorowego do ciasta, użyłam salsę
paprykową i wszyscy w domu powiedzieli, ze tak dobrej pizzy jeszcze nie jedli.Ciasto mam sprawdzone z przepisów Termomixa, a dodatki to już moja fantazja. Co kto lubi!
Sos:
Salsa paprykowa ETERNOCiasto:400g
mąki pszennej30g
drożdzyszczypta
soli (pół łyżeczki)łyżeczka
cukru2 miarki (termomix)
wody2 łyżki
oliwy z oliwekDodatki:
żółty ser, reszta wg. uznania:
salami pepperoni,
papryka,
pieczarki,
cebula,
pomidory,
szynka,
feta, i inne
Przyrządzanie:Wymieszać składniki ciasta; do naczynia dodać:
mąkę,
cukier,
sól,
drożdże, letnią
wodę,
oliwę, wymieszać w pozycji Interwał prze 2,5 minuty.Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski i schować do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć, jeszcze raz ugnieść, rozwałkować na okrągły placek.Ciasto posmarować obficie salsą
paprykową, posypać
startym serem i ułożyć ulubione dodatki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C. Piec około 20 minut. Podawać gorące!
UWAGA:Ja przygotowuję od razu 3 ciasta - kupuję
drożdże 100g i dzielę na 3 części, tak, żeby nic mi nie zostało), wkładam do lodówki i nawet przetrzymuję do następnego dnia. A jak jest impreza to szybko wyciągam ciasta i szybko przygotowuję kolejne pizze. Świetnie sprawdza się i wszyscy goście uwielbiają ten smak.
SMACZNEGO!