ßßß Cookit - przepis na " Włoskie bułeczki "

" Włoskie bułeczki "

nazwa

Wykonanie

Jedne z najlepszych bułeczek jakie piekłam.
Chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku i co najważniejsze na drugi dzień są równie pyszne.
Przepis znalazłam gdzieś w internecie ale niestety nie pamiętam z jakiej strony pochodzi.
Składniki:
45 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki gracham ( u mnie razowa z ziarnami)
225 ml wody
23 gram oliwy z oliwek
13 gram świeżych drożdży
1 gram soli
1/2 łyżeczki cukru
jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Cukier,połowę wody i drożdże mieszamy dobrze razem i odstawiamy na 10 min.
Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki,sól,wlewamy oliwę i zaczyn.Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wody.Ciasto należy dobrze wyrobić ( około 20 min.) aż będzie odchodzić od ręki i naczynia.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( około 1 , 5 godz.)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 porcji.
Każdą porcję rozwałkowujemy na owalny placek długości około 15 cm.Zwijamy w ruloniki od krutszego boku,przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min. do podrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki nacinamy delikatnie wzdłuż i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 220°C około 20 min (do czasu aż się zrumienią).
Studzimy na kratce.
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/12/Wloskie-buleczki.html