ßßß Cookit - przepis na Papardelle z sosem smardzowo-warzywnym

Papardelle z sosem smardzowo-warzywnym

nazwa

Wykonanie

Makaron ze smardzami to szybkie, proste i bardzo pyszne danie. Świetne na bezmięsny obiad. Oczywiście jeśli mamy do dyspozycji smardze. Ja właśnie mam i nie zawaham się ich użyć. Takiego makaronu z grzybami nie powstydziłaby się dobra restauracja, ale niestety, ponieważ w Polsce dzikich smardzów zbierać nie wolno bo są pod ochroną więc nigdy nie spotkałam się z nimi w lokalu. Do niedawna nawet nie wolno było nimi u nas handlować więc odpadał pomysł sprowadzenia ich zza granic.
Ja żeby nazbierać smardzów wybieram się wiosną na Słowację. Różnie bywa z takimi zbiorami bo grzyby są kapryśne i ich pojawianie zależy mocno od pogody. Każdy rok jest inny i nie każdy grzybny. Trzeba po prostu trafić w odpowiednie miejsce o odpowiedniej porze. Od niedawna można zbierać spokojnie smardze, które wyrosną Wam w ogródkach więc szukajcie ich a może znajdziecie.
Jeśli jednak już macie smardze to koniecznie coś z nimi ugotujecie. Kilka pomysłów na dania ze smardzami znajdziecie TUTAJ. Smardze to dobre grzyby do suszenia - są potem jeszcze bardziej aromatyczne niż świeże.
Makaron wstążki ze smardzami i warzywami
czas przygotowania: 15 minut
składniki na 2 porcje:
3 gniazda suchego makaronu papardelle czyli wstążki jajeczne
kilka/kilkanaście smardzów
3 łyżki cebuli
1-2 łyżki marchewki
1-2 łyżki selera naciowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
50 ml białego wytrawnego wina
50-100 ml bulionu warzywnego
100 g serka marcarpone albo śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
1 łyżka koperku
do smaku - sól, pieprz mielony
do podania - listki selera naciowego
koperek świeży
Grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam w krążki. Warzywa obrałam - marchewkę oskrobałam, z selera usunęłam włókna a z cebuli łupinę. Pokroiłam w malutką kosteczkę.
Nastawiłam wodę na makaron a kiedy się zagotowała lekko osoliłam i wrzuciłam makaron. W tym czasie na patelni rozgrzałam olej z masłem. Wsypałam warzywa i smażyłam je mieszając przez kilka chwil. Dodałam grzyby a po chwili wino i tymianek, dusiłam 5 minut. Wlałam bulion, dodałam serek mascarpone i rozmieszałam. Dusiłam jeszcze chwilę aż sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedziłam zachowując nieco wody z gotowania. Wstążki wrzuciłam do sosu i wymieszałam żeby go oblepił. Jeśli będzie zbyt gęsto to trzeba dolać trochę wody spod makaronu. Można też wyłożyć makaron na talerze i po prostu polać sosem a każdy sobie wymiesza wszystko na swoim talerzu.
Makaron z sosem wyłożyłam na talerz. Posypałam siekanymi listkami selera i koperku.
Źródło:https://smacznapyza.blogspot.com/2016/05/papardelle-z-sosem-smardzowo-warzywnym.html