ßßß Cookit - przepis na Rosół z ciecierzycą

Rosół z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 23 Styczeń 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Rozgrzewający, pyszny rosół w którym nie ma mięsa. Spróbujcie, jest tak samo smaczny jak tradycyjny. Jeśli boicie się, że będzie za mało aromatyczny, użyjcie bulionu przygotowanego z warzyw upieczonych wcześniej w piekarniku. Polecam!
*zmodyfikowany przepis z książki „Minimalist Baker”
Składniki:
3 łyżki oleju
cebula
4 ząbki czosnku
2 marchewki
kawałek selera
puszka ciecierzycy
por
pół łyżeczki suszonego tymianku
2 listki laurowe
litr bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
dowolny makaron
W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej i przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Marchew kroimy w cienkie plasterki a seler w słupki. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Por kroimy w pół plasterki. Wszystkie warzywa razem z listkami laurowymi dodajemy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy makaron i suszony tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/rosol-z-ciecierzyca