Wykonanie
poniedziałek, 23 Styczeń 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Rozgrzewający, pyszny rosół w którym nie ma
mięsa. Spróbujcie, jest tak samo smaczny jak tradycyjny. Jeśli
boicie się, że będzie za mało aromatyczny, użyjcie
bulionu przygotowanego z warzyw upieczonych wcześniej w piekarniku. Polecam!*zmodyfikowany przepis z książki „Minimalist Baker”Składniki:3 łyżki
olejucebula4 ząbki
czosnku2
marchewkikawałek
selerapuszka
ciecierzycyporpół łyżeczki suszonego
tymianku2
listki laurowelitr
bulionu warzywnegosól,
pieprz do smakudowolny
makaronW garnku rozgrzewamy
olej.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Ząbki
czosnku kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzany
olej i przesmażamy, aż
cebula się zeszkli.
Marchew kroimy w cienkie plasterki a
seler w słupki.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
Por kroimy w pół plasterki. Wszystkie warzywa razem z listkami laurowymi dodajemy do garnka, wlewamy
bulion i gotujemy, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy
makaron i suszony
tymianek. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.