ßßß Cookit - przepis na Cebulowa zupa krem

Cebulowa zupa krem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio każda ugotowana przeze mnie zupa to krem. Jakoś tak wyszło. Nigdy wcześniej nie robiłem takich zup, więc teraz próbuję robić kremy z wszystkiego co wydaje się zjadliwe :)
Dziś zupa cebulowa w formie kremu. Smakuje równie dobrze jak zwykła zupa cebulowa, a kremowa konsystencja sprawia, że chce się ją jeść.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,25 l białego wytrawnego wina
- 8 dużych cebul
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 50 g masła
- 100 g sera Gruyère
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Nie muszą być równe, ponieważ wszystko będziemy później miksować.
W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim na brązowo pokrojoną cebulę.
Gdy cebula będzie już usmażona, zalewamy ją bulionem i białym winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem około 45 minut.
Po tym czasie miksujemy dokładnie zupę, dodajemy tymianek, sól, pieprz i ser i mieszamy.
Gotujemy jeszcze około 2 minut i gotowe!
Zupę podajemy z grzankami, czipsami serowymi, lub pokrojonym serem Gruyère.
Smacznego!
Źródło:http://sweet--n--sour.blogspot.com/2014/02/cebulowa-zupa-krem.html