Wykonanie
Proponuję kolejne, pyszne danie obiadowe. Tym razem jest to propozycja na jesienny
makaron z
dynią i speckiem.Speck - to
wędlina pochodząca z regionu Alto Adige - po polsku Górna Adyga.Jest to
szynka wieprzowa uformowana w płaski płat. Najpierw jest zasalana i aromatyzowana
przyprawami, obsuszana a następnie wędzona w niskiej temperaturze.Speck w niesamowity sposób łączy się z
dynią.Rozpływająca się w ustach
dynia, do tego
cebula i aromat wędzonego specku po prostu niesamowicie uzupełniająca się konsystencja.To proste, a także szybkie w przygotowaniu danie.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:200 g
makaronu mezze penne200g dyni oczyszczonej25 g
masła100 g specku1/2
cebuli50 ml białego
wytrawnego winasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Pół
cebuli obieramy i siekamy na pierścienie, następnie kroimy na pół. Obrany kawałek dyni kroimy na plastry, następnie kroimy na prostokątne małe kawałeczki. Speck kroimy na małe plasterki i pózniej kawałki. Rozpuszczamy
maslo na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy
cebule,
dynie i speck.Gotujemy 2-3 minuty, następnie zalewamy
winem i gotujemy na małym gazie. Gdy
wino wyparuje a
dynia jeszcze nie będzie rozgotowana, dodajemy trochę
wody. Ugotowany
makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy, aż cały sos obklei
makaron. Doprawiamy do smaku
pieprzem. Natychmiast podajemy.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)