ßßß Cookit - przepis na Pasta z dynią i speckiem

Pasta z dynią i speckiem

nazwa

Wykonanie

Proponuję kolejne, pyszne danie obiadowe. Tym razem jest to propozycja na jesienny makaron z dynią i speckiem.
Speck - to wędlina pochodząca z regionu Alto Adige - po polsku Górna Adyga.
Jest to szynka wieprzowa uformowana w płaski płat. Najpierw jest zasalana i aromatyzowana przyprawami, obsuszana a następnie wędzona w niskiej temperaturze.
Speck w niesamowity sposób łączy się z dynią.
Rozpływająca się w ustach dynia, do tego cebula i aromat wędzonego specku po prostu niesamowicie uzupełniająca się konsystencja.
To proste, a także szybkie w przygotowaniu danie.
Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:
200 g makaronu mezze penne
200g dyni oczyszczonej
25 g masła
100 g specku
1/2 cebuli
50 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Pół cebuli obieramy i siekamy na pierścienie, następnie kroimy na pół. Obrany kawałek dyni kroimy na plastry, następnie kroimy na prostokątne małe kawałeczki. Speck kroimy na małe plasterki i pózniej kawałki. Rozpuszczamy maslo na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy cebule, dynie i speck.Gotujemy 2-3 minuty, następnie zalewamy winem i gotujemy na małym gazie. Gdy wino wyparuje a dynia jeszcze nie będzie rozgotowana, dodajemy trochę wody. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy, aż cały sos obklei makaron. Doprawiamy do smaku pieprzem. Natychmiast podajemy.
Smacznego !
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/12/pasta-z-dynia-i-speckiem.html