ßßß Cookit - przepis na Pokusa Janssona z selerem

Pokusa Janssona z selerem

nazwa

Wykonanie

W ubiegłorocznej edycji akcji Kuchnia skandynawska przestawiłam Wam klasyczną szwedzką zapiekankę ziemniaczaną z anchois – pokusę Janssona . W tym roku postanowiłam zrobić jej wersję dla wegetarian lub osób nie przepadających za anchois. A pomysł ten poddała mi lektura artykułu Marty Gessler z Wysokich Obcasów z 22.10.2011.
Zapiekankę przygotowała dzisiaj także Mirabelka .
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
80 g masła
1 seler
300 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
koperek
1. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w słupki jak frytki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na łyżce masła.
2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać w nim na przemian warstwy: ziemniaki, seler, cebula, ziemniaki, seler, cebula, ziemniaki.
3. Posypać solą, pieprzem i zalać śmietaną. Położyć na wierzchu wiórki masła.
4. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200 °C.
5. Podawać gorące, posypane koperkiem.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2013/11/15/pokusa-janssona-z-selerem