W ubiegłorocznej edycji akcji Kuchnia skandynawska przestawiłam Wam klasyczną szwedzką zapiekankę ziemniaczaną z anchois – pokusę Janssona . W tym roku postanowiłam zrobić jej wersję dla wegetarian lub osób nie przepadających za anchois. A pomysł ten poddała mi lektura artykułu Marty Gessler z Wysokich Obcasów z 22.10.2011.Zapiekankę przygotowała dzisiaj także Mirabelka .Składniki:1/2 kg ziemniaków1 duża cebula80 g masła1 seler300 ml śmietany kremówkisól, pieprzkoperek1. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w słupki jak frytki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na łyżce masła.2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać w nim na przemian warstwy: ziemniaki, seler, cebula, ziemniaki, seler, cebula, ziemniaki.3. Posypać solą, pieprzem i zalać śmietaną. Położyć na wierzchu wiórki masła.4. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200 °C.5. Podawać gorące, posypane koperkiem.