Wykonanie
To nie jest taki zwykly sos
koperkowy, to najlepszy sos
koperkowy, jaki w życiu
jadłam. Czym różni się od innych? Smakiem! O co chodzi? O drobny szczegół:
koperku nie gotujemy,
koperk jest surowy. Ponadto nie dodajemy kilka gałązek
koperku, dodajemy baaardzo dużą ilość
koperku - dzięki temu jest wyjątkowy. Tę tajemnicę poznałam na warsztatach "Twój Kucharz" .Są dwie możliwości jego przygotowania, w zależności od redukcji
wody możemy uzyskać sos
koperkowy lub gęsty dip, który można wykorzystać, jako dodatek do
mięsa lub
ryby.Składniki:
śmietanka 30% - 200ml
koperek - pęczek
wino białe - 100 ml
masło - łyżka
cebulasól,
pieprzSposób przygotowania:
Cebulę kroimy na średnie kawałki,
koperek obieramy z łodyżek. Na rozgrzane na patelni
masło wrzucamy
cebulę, smażymy do uzyskania złotego koloru. Zalewamy
winem, redukujemy, dodajemy
śmietankę, zagotowujemy cały czas mieszając - redukujemy
wodę tak, aby sos zaczął być gęsty. Przelewamy do naczynia w którym zblendujemy otrzymany sos z
koperkiem, solimy,
pieprzymy i mamy gotowy sos.