Wykonanie
Na Dzień Kobiet zrobiłam sobie prezent i kupiłam mule . Przygotowałam je na dwa sposoby. Dziś zapraszam na
mięczaki w
białym winie.Mule w
białym winie – przepis:1000 g muli200-250 ml
białego wina2 małe
cebule2 ząbki
czosnku100 g
masłasól,
pieprzMule dokładnie myjemy. Usuwamy szczątki roślinne i bisiory. Uszkodzone i otwarte mule wyrzucamy. Do garnka wlewamy
wino i wrzucamy
masło oraz drobno posiekaną
cebulę i
czosnek. Dodajemy
przyprawy. Kiedy mieszanina się zagotuje dodajemy mule. Całość dusimy pod przykryciem na dużym ogniu (około 5-6 minut) lub do momentu aż mule się nie otworzą.
Mięczaki, które się nie otworzyły wyrzucamy. Mule podajemy ze świeżą
bagietką. Ponieważ moje mule pochodziły z Portugalii idealnie pasowało do nich vinho verde .