Wykonanie
Jak już wcześniej
pisałam zakochałam się w japońskim Iron Chef z lat 90, a cuda jakie tam przyrządzają przy użyciu atramentu z kałamarnicy są nie do opisania! Byłam pewna, że w Polsce nie uda mi się go dostać, ale się pozytywnie zaskoczyłam, bo znalazłam go w najbardziej oczywistym miejscu tj. w kuchniach świata ;-) Polecam wszystkim to risotto, aczkolwiek od razu uprzedzam, że atrament bardziej służy jako barwnik niż jako
przyprawa, a główny smak to ośmiorczniki.Składniki:0 , 5 kg ośmiorniczek (baby octopus)250 g
ryżu arborio2
cebule2 ząbki
czosnku0,5 szklanki
białego winarosół około pół litra
pieprztroszeczkę
soliNajpierw smażymy
cebulę dowolnie pociętą z
czosnkiem na
oliwie. Kiedy
cebula jest gotowa dodajemy
ryż i smażymy, aż ziarenka będą prześwitujące, wtedy dodajemy
wino i dodajemy rosołu po jednej wazówce i czekamy aż
ryż wsiąknie i dodajemy tyle rosołu, aż
ryż będzie smaczny. Nie mieszamy
ryżu drewnianą łyżką (!), a jedynie potrząsamy patelnią. Następnie dodajemy
ośmiorniczki i czekamy, aż będą gotowe. Na samym końcu dodajemy atrament i gotujemy przez około jeszcze 5 minut.Smacznego!O.