Wykonanie
Kupiłam
bazylię w doniczce i postanowiłam jej nie zmarnować! Wcześniej za każdym razem wytrzymywała tylko kilka dni, ale teraz znalazłam jej lepsze miejsce i może posłuży mi do paru dań;) Miałam ochotę na risotto, a do niego
bazylia również się nadaje. W zależności od tego, ile jej dodamy, danie ma inny smak. Następnym razem muszę użyć jej jeszcze więcej, bo bardzo lubię wspaniały aromat i smak
bazylii. Samo risotto, jak to ono, jest bardzo kremowe i wyraziste. Polecam:)- 1 mała
cebula- łyżka
oliwy- kawałek
masła- 180g
ryżu Arborio- 50ml
białego wina-
wywar warzywny lub drobiowy- 1/2 szklanki listków
bazylii- 1 ząbek
czosnku-
oliwa- kawałek
masła- ew.
sól,
pieprz- kawałek
sera pecorino romanoNa rozgrzanej dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno
cebulę, by zmiękła.Wrzucić
ryż i mieszać przez kilka minut.Dolać
wino i poczekać, aż
alkohol odparuje.Mieszając, stopniowo dolewać gorący
wywar, za każdym razem czekając, aż się wchłonie.Zmiksować (lub drobno posiekać)
czosnek,
bazylię i odrobinę
oliwy.Mieszankę dodać pod koniec gotowania.Skończyć dodawanie
bulionu, gdy
ryż będzie jeszcze al dente,a risotto będzie miało kremową konsystencję.Dodać
sól i
pieprz tylko jeśli
wywar nie był doprawiony.Wmieszać kawałek
masła i podawać posypane
startym serem.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal