Wykonanie
To chyba moje ulubione
szparagowe danie tej wiosny. Z
wędzonym łososiem i kremowym sosem
szparagi tworzą idealną kombinację. W dodatku to obiad, który szybko się robi. Kupujcie
szparagi póki jeszcze są i zajadajcie! :)
Składniki:200 g
makaronukilkanaście
zielonych szparagów1-2 łyżki
masłapół
cebuli pokrojonej w drobna kostkę50 ml
białego wina120-150 ml
śmietanki kremówki100 g
wędzonego łososia1 łyżeczka posiekanego
koperkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Makaron gotuj w osolonym wrzątku, aż będzie al dente.
Szparagi umyj, usuń zdrewniałe części u nasady (nagnij lekko
szparagi i zdrewniały fragment sam się odłamie). W razie gdyby skórka była twardawa obierz ją od nasady do połowy długości.
Szparagi obgotuj przez około 4-5 minut w lekko osolonym wrzątku, a następnie odsącz z
wody. Pokrój
szparagi na kilkucentymetrowe kawałki.
Łososia pokrój na paski. Kiedy
makaron się gotuje przygotuj sos. Na patelni rozgrzej
masło i zeszklij na nim
cebulę. Dodaj
wino i odparuj, aż zawartość patelni zgęstnieje. Dolej
śmietankę i gotuj kilka minut. Dodaj
łososia,
koperek, dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj, dodaj
szparagi i zdejmij z ognia. Następnie wymieszaj ugotowany
makaron z sosem i podawaj.