ßßß Cookit - przepis na Sos koperkowy

Sos koperkowy

nazwa

Wykonanie

Sos pieczarkowy już był to teraz przepis na sos koperkowy. Wykorzystać można do wszelkiej maści klusek, pyz, makaronów. Jest to najlepszy znany mi sos koperkowy który od innych różni się dwoma szczegółami. Pierwszym jest ilość kopru. Tutaj będziemy potrzebowali go naprawdę sporo a drugi szczegół jest taki że kopru nie gotujemy. Gorąco polecam.
Składniki:
- Śmietana 30% - 200ml
- Koper - pęczek
- Wino białe - 100ml
- Masło - łyżka
- Cebula - 1 szt.
- Sóli pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulkę siekamy na drobne kawałki i smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. Podsmażoną cebulkę zalewamy winem i czekamy aż wino zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy śmietanę i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gęstość sosu regulujemy odparowaniem wody,im dłużej będziemy gotować tym sos będzie gęstszy. Kiedy gęstość nam odpowiada całość przelewamy do naczynia i blendujemy z posiekanym koperkiem obranym z łodyżek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sos jest gotowy do spożycia. Smacznego.
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/02/sos-koperkowy.html