Wykonanie
Sos pieczarkowy już był to teraz przepis na sos
koperkowy. Wykorzystać można do wszelkiej
maści klusek, pyz,
makaronów. Jest to najlepszy znany mi sos
koperkowy który od innych różni się dwoma szczegółami. Pierwszym jest ilość
kopru. Tutaj będziemy potrzebowali go naprawdę sporo a drugi szczegół jest taki że
kopru nie gotujemy. Gorąco polecam.Składniki:-
Śmietana 30% - 200ml-
Koper - pęczek-
Wino białe - 100ml-
Masło - łyżka-
Cebula - 1 szt.-
Sóli pieprz do smakuPrzygotowanie:
Cebulkę siekamy na drobne kawałki i smażymy na
maśle do uzyskania złotego koloru. Podsmażoną
cebulkę zalewamy
winem i czekamy aż
wino zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy
śmietanę i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gęstość sosu regulujemy odparowaniem
wody,im dłużej będziemy gotować tym sos będzie gęstszy. Kiedy gęstość nam odpowiada całość przelewamy do naczynia i blendujemy z posiekanym
koperkiem obranym z łodyżek. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem.
Sos jest gotowy do spożycia. Smacznego.