Wykonanie
Cześć =)
Ryby to nie tylko smaczny zamiennik
mięsa, ale też prawdziwe bogactwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
Ryby na co dzień, to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się zdrowiem i długo wyglądać
młodo. Są niczym pigułka zdrowia i młodości.
Pstrągi żyją wyłącznie w czystych i zimnych wodach, głownie rzekach, rzadziej jeziorach.Jest to
ryba dostępna w sprzedaży przez cały rok, a okazy hodowlane, są bardzo zbliżone jakością i smakiem do
pstrągów żyjących w naturze.
Pstrąg jest
rybą, którą głównie przygotowuje się w całości.
Pstrągi, zwłaszcza świeże, są tak wspaniałe w smaku, że nie wymagają wielu dodatków. Tu sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej.Dziś zapraszam na
pstrąga, którego złowiłem w Brdzie, w Borach Tucholskich. Jeśli ktoś nie wędkuje, to bez problemu można zakupić okazy hodowlane - na hali
rybnej, czy po prostu w sklepie.Zapraszam wszystkich do przygotowania
pstrąga w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje):- 2 całe, wypatroszone
pstrągi (każdy po około 300g) - ja patroszę samodzielnie, ale w sklepach dostępne są już wypatroszone
tuszki- 1
cebula- 2-3
marchewki- kilka
kartofli- 4 gałązki
koperku-
sól,
pieprz- pół
cytryny- 3 łyżki
masłaSposób wykonania:1)
Pstrągi oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy z wierzchu
solą i
pieprzem.2)
Marchew obieramy, kroimy w plastry i podgotowujemy na parze przez około 5-7 minut.
3) Do wnętrza ryb wkładamy po 1-2 półplasterki
cytryny i po 2 gałązki
koperku.4)
Cebulę kroimy w plastry.5) W naczyniu żaroodpornym układamy 2 łyżki
masła, podgotowaną
marchew,
cebulę, a na to
pstrągi z nałożonymi na wierzch kawałkami
masła.
5) Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C i pieczemy całość przez około 15-20 minut (ja piekłem przez 15 minut).
Ryba będzie gotowa, kiedy płetwę grzbietową wyjmiemy z niej bez trudu.6)
Kartofle gotujemy osobno na parze.
Smacznego =)