ßßß
Potrzebne będą (na 2 porcje):- 2 całe, wypatroszone pstrągi (każdy po około 300g) - ja patroszę samodzielnie, ale w sklepach dostępne są już wypatroszone tuszki- 1 cebula- 2-3 marchewki- kilka kartofli- 4 gałązki koperku- sól, pieprz- pół cytryny- 3 łyżki masła

Sposób wykonania:1) Pstrągi oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy z wierzchu solą i pieprzem.2) Marchew obieramy, kroimy w plastry i podgotowujemy na parze przez około 5-7 minut.
3) Do wnętrza ryb wkładamy po 1-2 półplasterki cytryny i po 2 gałązki koperku.4) Cebulę kroimy w plastry.5) W naczyniu żaroodpornym układamy 2 łyżki masła, podgotowaną marchew, cebulę, a na to pstrągi z nałożonymi na wierzch kawałkami masła.
5) Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C i pieczemy całość przez około 15-20 minut (ja piekłem przez 15 minut). Ryba będzie gotowa, kiedy płetwę grzbietową wyjmiemy z niej bez trudu.6) Kartofle gotujemy osobno na parze.
Smacznego =)