Sezon na grzyby nadal trwa. Trzeba to więc wykorzystać i gotować zupy, risotta, kleić pierogi. Ja jeszcze nie kupiłam żadnych maślaków ani borowików, jak na razie nabyłam kurki.Wykorzystałam je oczywiście do zupy. Zupa grzybowa jest smaczna i aromatyczna, a domowa jak wiadomo smakuje najlepiej.Mushroom soupSkładniki:200 gr pieczarek200 gr kurek1 biała cebula1 duży ziemniakpęczek koperku1 łyżeczka masła5 łyżek śmietany kremówkisólpieprz0,75 litra bulionu warzywnegoPrzygotowanie:Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na maśle, na małym ogniu przez 4 minuty.Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i całe kurki. Smażyć przez 5 minut.Grzyby zalać bulionem warzywnym, wkroić ziemniaka i gotować przez 20 minut. Przed końcem gotowania dodać drobno skrojony koperek i śmietanę. Posolić i popieprzyć do smaku.Na końcu wszystko zblendować. Podawać Samą albo z dodatkiem grzanek. Smacznego!