Wykonanie
Sosy robię bardzo rzadko, bo choć są smaczne to są też kaloryczne - baza to
masło lub
olej, a podprawia się
śmietaną,
mąką lub
żółtkiem.Przekonałam się, że przy podprawianiu
sosów gorących warto poświęcić nieco więcej uwagi, dlatego podaję kilka sposobów na dobrze zagęszczony sos. Zwykle podprawiam sos
śmietaną, im bardziej tłusta, tym mam pewność, że się nie zwarzy. Zagęszczam także
mąką - mieszam ją z niewielką ilością zimnego płynu i łączę z sosem. Czasem robię zasmażkę z tłuszczu i
mąki, rozprowadzam ją z zimnym płynem, a następnie dodaję do niej gorący sos. Jeszcze jednym sposobem na podprawianie
sosów to dodanie mocno schłodzonego
masła, którego kawałki wkładam do gorącego sosu, oraz
żółtko roztrzepane z niewielką ilością sosu i
śmietanki. Tutaj uwaga! Trzeba pamiętać, że tak podprawionych
sosów już nie gotujemy. To tyle tytułem wstępu i do dzieła!
SKŁADNIKI350 g
kurek250 ml
śmietanki 30%80 ml
bulionu warzywnego1 mała
cebula2 łyżki
masła1 łyżka posiekanego
koperkusól,
pieprzJAK TO ZROBIĆ
Cebulę obieramy, siekamy, lekko podsmażamy na
maśle. Dodajemy umyte i odsączone
kurki, smażymy kilka minut. Wlewamy
bulion i dusimy ok. 5 minut na małym ogniu.Dodajemy
śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
solą i dużą ilością
pieprzu. Sos posypujemy
koperkiem.Podajemy do smażonych
mięs, klusek czy ziemniaczanych krokietów.U mnie sos był z polędwiczkami wieprzowymi.Smacznego!