Wykonanie
A więc piątek... kolejny tydzień tego roku za nami... ale ten był jakiś nie taki od samego początku więc dobrze, że już koniec. W prawdzie jeszcze sobota i niedziela zostają, ale te dni są dla mojej rodziny - właśnie zaraz powinien dotrzeć mój mąż - w ostatnim czasie niestety tylko weekendowy mąż, ale pewnie dzięki temu ciesze się z jego obecności jeszcze bardziej niż gdy był w domu cały czas... a ponieważ cenię sobie zdrowie moich
bliskich, to moja druga połowa zostanie dziś powitana pyszną i zdrową zupą.SKŁADNIKI2 duże
selery4 duże
ziemniaki1 średnia
cebula1 litr dowolnego
bulionu2 łyżki
masła1 łyżeczka
oleju200 ml
śmietanki 30%sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa (do smaku)
Masło i
olej rozgrzewamy w garnku, dorzucamy obrane i pokrojone warzywa i obsmażamy. Następnie dolewamy
bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Miksujemy bardzo dokładnie blenderem, dodajemy
przyprawy i
śmietankę; szybko zagotowujemy i wyłączamy.Prawda, że błyskawiczne o danie? Mnie najlepiej smakuje z grzankami, ale z
makaronem też się dobrze komponuje.
A grzanki robię jeszcze szybciej: 4 kromki
chleba tostowego kroję w kostkę i suszę na gorącej patelni cały czas mieszając (oczywiście bez tłuszczu(!) - to mają być grzanki, nie skwarki...)