Wykonanie
Jak na mieszkankę Poznania przystało uwielbiam potrawy z
ziemniaków. Dlatego postanowiłam ugotować kartoflankę po poznańsku, czyli oszczędnie i smacznie. Efekt mnie zadziwił, i udowodnił, że najprostsze składniki są niezastąpione w kuchni.Aby ugotować zupę dla 4 osób, potrzebne są następujace składniki:800 g
ziemniakówCebulaMarchewkaPietruszkaKawałek
selera i
pora1/4 kostki
masła100 ml
śmietanki 30%1l
bulionu (może byc w kostce)
Majeranek,
gałka muszkatołowa,
sól i
pieprz do smaku
Ziemniaki oraz pozostałe warzywa należy obrać i pokroić w kostkę, maksymalnie 2x2 cm. Rozpuścić
masło w garnku, w którym później będziemy gotować zupę i wrzucić warzywa. Dusić na małym ogniu ok 10 minut, najlepiej jak
ziemniaki troszkę zbrązowieją. Podduszone warzywa zalać
bulionem, doprawić
majerankiem,
gałka muszkatołowa,
solą i
pieprzem i tak gotować ok 20 minut. Następnie zmiksować wszystko blenderem na krem i dodać
śmietankę. Jeśli ktoś liczy kalorie, może zrezygnować ze
śmietanki, a zupa i tak wyjdzie przepyszna.Kartoflankę można podać z
groszkiem ptysiowym lub własnoręcznie przygotowanymi grzankami.
Koszt dla 4 osób to ok 6 zł.Czas przygotowania ok 40 minut.Stopień trudności: Łatwe