Wykonanie
Gdybym miała wziąć udział w konkursie kulinarnym dotyczącym zup, na pewno przygotowałabym ten pyszny krem
selerowy z lekkim akcentem
gruszki. Zupa jest niesamowicie delikatna i aksamitna w smaku. Doskonale nadaje się na przystawkę. Bardzo polecam, na pewno nie będziecie żałować. Podałam ją z grzankami, idealnie do niej pasują.
Składniki:1
seler3 dojrzałe
gruszki1
marchewka2 l
bulionu warzywnego lub drobiowego1
cebulatymianeksól,
pieprzW garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić posiekaną
cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę
selera, startą
marchewkę i
tymianek i chwilę dusić. Zalać
bulionem i gotować ok. 30 min. Dodać obrane
gruszki i gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić do smaku
sola i
pieprzem. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Podawać z grzankami.Smacznego:)