Wykonanie
Najbardziej jesiennym składnikiem są dla mnie
grzyby . Pachnące lasem, przepyszne, wzbogacające smak różnych dań. Można je podać na różne sposoby. Dziś przepis na zupę
grzybową przygotowaną podczas spotkania z Ballarini i warsztatów z Aleksandrem Baronem.Zupa grzybowa ze skwarkami, młodymi liśćmi chryzantemy oraz rokitnikiem – przepis:1500 ml
bulionu warzywnego (na:
marchwi,
pietruszce,
cebuli,
selerze,
natce pietruszki)500 g
borowików150-180 g skwarek wieprzowych3 gotowane
marchewki50 g shungiku (liście chryzantemy jadalnej)
masłorokitnik
sól,
pieprz,
tymianekBorowiki myjemy osuszamy po czym kroimy na plasterki.
Grzyby wrzucamy na rozgrzane, roztopione
masło i smażymy przez kilka minut na mocnym ogniu mieszając nieczęsto (tak by
grzyby się ładnie podpiekły). Przed końcem smażenia przyprawiamy
grzyby solą i
pieprzem. W
między czasie doprowadzamy
bulion do wrzenia. Kiedy jest już gorący wrzucamy
grzyby, dodajemy trochę
tymianku i gotujemy przez około 5-6 minut. Zupę rozlewamy do talerzy, do każdego talerza dokładamy też skwarki, kilka plasterków
marchwi, trochę liści chryzantemy oraz kilka
owoców rokitnika.