Wykonanie
Jestem fanką zup to nie ulega wątpliwości, warzywa też stanowią w mojej kuchni podstawowy element dlatego dzisiejszy krem jarzynowy to poezja dla mojego podniebienia. Pamiętam jak córka grymasiła, że nie lubi
pora,
pietruszki czy
selera…wokół jej talerza z zupą zawsze był wianuszek odłożonych warzyw tzw. fujjjj! Któregoś dnia zrobiłam kremową zupę z
porów . Zjadła, powiedziała że pyszne było i zapytała: a z czego ta zupa? Z
porów odpowiedziałam. Jej głupawej minki nie zapomnę nigdy. Później zrobiłam eksperyment serwując jej kremową zupę z
selera naciowego, efekt był ten sam. Dzisiaj je wszystkie warzywa bez kręcenia nosem i.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwy700 ml
bulionu warzywnego,1
por,1 mała
kalarepa,2
marchewki,1
cebula dymka (cała biała i zielona część),½
pietruszki,pół pęczka
natki pietruszki,1 łyżka
masła,
sól i
pieprz do smaku.Przepis na dobre grzanki tutajSposób wykonania:
por kroimy wzdłuż, myjemy dokładnie i kroimy w piórka,
cebulę myjemy i kroimy,obieramy,
marchew,
kalarepę i
pietruszkę, warzywa płuczemy i kroimy w kostkę lub talarki, w garnku o grubym dnie roztapiamy
masło, wrzucamy
por i
cebulkę, smażymy około 2-3 min mieszając żeby się nieprzypaliły,następnie wlewamy
bulion i dodajemy resztę pokrojonych warzyw, gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, w tym czasie siekamy
natkę pietruszki i robimy grzanki,kiedy warzywa są miękkie zupę miksujemy,krem jarzynowy podajemy obficie posypany
pietruszką z dodatkiem grzanek.