450 g. mrożonego szpinaku3 jajka3 łyżki mąkigałka muszkatołowa3 ząbki czosnkusól, pieprz250 g wędzonego łososia1 serek PhiladelfiaSzpinak odmrozić i na lnianej ściereczce odcisnąć mocno nadmiar wody, dodać żółtka, przyprawy, zmiażdżony czosnek i blenderem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mąkę i ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać i wlać na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem. Blacha o wymiarach ok. 25x30 cm. Pieczemy 15 min. w 200 stopniach.Wyjmujemy ciasto na lniany ręcznik i zawijamy w rulon.Gdy ciasto przestygnie, delikatnie rozwijamy i rozsmarowujemy serek. Można go przyprawić solą i pieprzem. Na serek rozkładamy równomiernie plastry łososia (można go zastąpić tuńczykiem z puszki). Roladę ponownie zawijamy i owijamy ciasno w folię, wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.