Wykonanie
Przystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje.Składniki;400g
mrożonego szpinaku,2 ząbki
czosnku,3
jajka,200g
łososia wędzonego,
ser feta i kozi (taki akurat miałam, ale może być riccota, lub też sama
feta),
sól,
pieprz.Wykonanie;
Szpinak zmiksować z
czosnkiem,
żółtkami,
solą i
pieprzem .Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli. Delikatnie wymieszać z masą
szpinakową .Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę
szpinakową, rozsmarować po całej blaszce. Piec 15 minut. Po upieczeniu ciasta zostawić je na 5 minut do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier .
Fetę wymieszać z
kozim serem wymieszać , całość rozsmarować na upieczonym cieście
szpinakowym. Na
serek wykładać plastry
wędzonego łososia. Całość zrolować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Kroić na plastry grubości 1,5 cm.
Przepis bierze udział w akcji: