Wykonanie
Wbrew powszechnemu przekonaniu,
szpinak nie jest bogatym źródłem żelaza, zawiera natomiast duże ilości karotenoidów, fitosteroli, kwasu foliowego oraz witaminy C, które to zapobiegają nowotworom, obniżają cholesterol i poprawiają wzrok .
Szpinak w swoim składnie posiada również szczawiany, które hamują wchłanianie wapnia i żelaza. Generalnie wszystkie pokarmy bogate w szczawiany nie są wskazane dla osób zmagających się z różnymi schorzeniami związanymi z układem moczowym, ponieważ mogą powodować powstawanie kamieni w nerkach.SKŁADNIKI(na 6 babeczek)400 g
szpinaku mrożonego4
jajka3 łyżki
migdałów w płatkach
sólczosnek staropolski
pieprz50 g
wędzonego łososiaPRZEPISRozmrożony
szpinak wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż odparuje z niego nadmiar
wody.Na koniec doprawiamy
czosnkiem i
pieprzem.Na innej patelnie prażymy
migdały.W misce rozmącamy
jajka i doprawiamy je
solą i
pieprzem.
Szpinak,
migdały i
jajka mieszamy razem.Przygotowujemy 6 silikonowych foremek na muffinki i napełniamy je równomiernie masą jajeczno-
szpinakową.Do dużego garnka nalewamy
wodę (do ok. 2/3 wysokości foremek) i wkładamy wszystkie muffinkowe foremki.Zagotowujemy
wodę, a następnie gotujemy nasze babeczki na wolnym ogniu ok 10 minut, następnie przykrywamy garnek pokrywką (zostawiając ją lekko uchyloną) i gotujemy jeszcze ok 5 minut - aż wierzch babeczek się zetnie.Po ugotowaniu wyciągamy foremki z garnka i zostawiamy do przestygnięcia.Moja propozycja podania to babeczka z
wędzonym łososiem, ale można zjeść same babeczki lub dodać jakiś pyszny sos.Babeczki można jeść na zimno lub ciepło.