ßßß Cookit - przepis na Babeczki szpinakowe

Babeczki szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Wbrew powszechnemu przekonaniu, szpinak nie jest bogatym źródłem żelaza, zawiera natomiast duże ilości karotenoidów, fitosteroli, kwasu foliowego oraz witaminy C, które to zapobiegają nowotworom, obniżają cholesterol i poprawiają wzrok . Szpinak w swoim składnie posiada również szczawiany, które hamują wchłanianie wapnia i żelaza. Generalnie wszystkie pokarmy bogate w szczawiany nie są wskazane dla osób zmagających się z różnymi schorzeniami związanymi z układem moczowym, ponieważ mogą powodować powstawanie kamieni w nerkach.
SKŁADNIKI
(na 6 babeczek)
400 g szpinaku mrożonego
4 jajka
3 łyżki migdałów w płatkach
sól
czosnek staropolski
pieprz
50 g wędzonego łososia
PRZEPIS
Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody.
Na koniec doprawiamy czosnkiem i pieprzem.
Na innej patelnie prażymy migdały.
W misce rozmącamy jajka i doprawiamy je solą i pieprzem.
Szpinak, migdały i jajka mieszamy razem.
Przygotowujemy 6 silikonowych foremek na muffinki i napełniamy je równomiernie masą jajeczno-szpinakową.
Do dużego garnka nalewamy wodę (do ok. 2/3 wysokości foremek) i wkładamy wszystkie muffinkowe foremki.
Zagotowujemy wodę, a następnie gotujemy nasze babeczki na wolnym ogniu ok 10 minut, następnie przykrywamy garnek pokrywką (zostawiając ją lekko uchyloną) i gotujemy jeszcze ok 5 minut - aż wierzch babeczek się zetnie.
Po ugotowaniu wyciągamy foremki z garnka i zostawiamy do przestygnięcia.
Moja propozycja podania to babeczka z wędzonym łososiem, ale można zjeść same babeczki lub dodać jakiś pyszny sos.
Babeczki można jeść na zimno lub ciepło.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/08/babeczki-szpinakowe.html