Wykonanie
450 g
szpinaku mrożonego (drobnego)3
jajka1 łyżka
mąki pszennej1 ząbek
czosnkupieprz,
sól,
czosnek granulowany150 g
łososia wędzonego w plastrach300 g
serka czosnkowego (może być np. Almette)Wykonanie:
Szpinak rozmrozić najlepiej na patelni aż wyparuje cała
woda (można go wycisnąć także za pomocą ścierki). Przyprawić i dodać rozgnieciony ząbek
czosnku.
Jajka oddzielić.
Żółtka wymieszać ze
szpinakiem (gdy będzie już zimny).
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do nich
szpinak i na końcu
mąkę. Całość mieszać drewnianą łyżką (lub czymkolwiek innym tylko nie mikserem). Masę wylewamy na blachę (u mnie 24x39) wyłożoną papierem do pieczenia (jest lepszy niż folia aluminiowa) i pieczemy ok 20-30 min w 180st C.Gdy
szpinak będzie upieczony i trochę ostygnie. Wyciągamy z blachy i kładziemy na blacie dnem do góry (tak żeby warstwa z papierem była na górze) i powoli odklejamy papier. Smarujemy
serkiem równomiernie po całej powierzchni. Następnie rozkładamy
łososia i zwijamy w roladę ja robię wzdłuż krótszego brzegu. Rolada jest krótsza ale za to grubsza i lepiej się prezentuje. Roladę zawijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2h żeby się schłodziła i nabrała kształtu.Smacznego!