Wykonanie
Ciekawa i prosta w przygotowaniu rolada. Idealna na święta i imprezy :) Na pewno trafi w gusta Waszych gości, bo jest pyszna!
Skład:1 opakowanie (450 g)
mrożonego szpinakuok 400 g
wędzonego łososia w plastrach3
jajkaok 3 ząbków
czosnkułyżeczka
masła2 opakowania
śmietankowego serka Almette (lub Philadelphia)1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzuPrzygotowanie:Rozmrożony
szpinak należy odsączyć z nadmiaru
wody, a następnie podsmażamy go na
maśle z posiekanym
czosnkiem i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Po wystudzeniu łączymy z
żółtkami.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli i dodajemy do
szpinaku delikatnie mieszając.Gotową masę wylewamy do formy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 190 stopniach.Po wystygnięciu smarujemy placek
serkiem, a następnie pokrywamy go plastrami
łososia. Zwijamy całość w roladę i okręcamy ścisło folią. Roladę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podajemy pokrojoną w plastry.
SMACZNEGO :)