ßßß
Ciekawa i prosta w przygotowaniu rolada. Idealna na święta i imprezy :) Na pewno trafi w gusta Waszych gości, bo jest pyszna!
Skład:1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinakuok 400 g wędzonego łososia w plastrach3 jajkaok 3 ząbków czosnkułyżeczka masła2 opakowania śmietankowego serka Almette (lub Philadelphia)1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:Rozmrożony szpinak należy odsączyć z nadmiaru wody, a następnie podsmażamy go na maśle z posiekanym czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po wystudzeniu łączymy z żółtkami. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do szpinaku delikatnie mieszając.Gotową masę wylewamy do formy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 190 stopniach.Po wystygnięciu smarujemy placek serkiem, a następnie pokrywamy go plastrami łososia. Zwijamy całość w roladę i okręcamy ścisło folią. Roladę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podajemy pokrojoną w plastry.
SMACZNEGO :)