Wykonanie
Składnikiciasto1 opakowanie (450g)
szpinaku mrożonego rozdrobnionego4 duże
jajka2 łyżki
mąkisól,
pieprz,
czosnek granulowany (do smaku)nadzienie300g
łososia wędzonego w plastrach1 opakowanie
serka naturalnego puszystegoSposób przygotowaniaKrok 1
Szpinak rozmrażamy na sitku, odciskamy nadmiar
wody.Krok 2
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli.Krok 3
Żółtka łączymy ze
szpinakiem i
mąką, doprawiamy
solą,
pieprzem i
czosnkiem w proszku, a następnie dodajemy ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszamy. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę, wyrównując powierzchnię. Pieczemy 20 min. w 200°C. Studzimy.Krok 4Ciasto smarujemy
serkiem i układamy na nie plastry
łososia. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego brzegu, zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Schłodzoną roladę kroimy ukośnie na 1 cm plastry.