Wykonanie
OMG jak ja lubię takie odkrycia w kuchni, w których myk myk trzy składniki, kilka przypraw, widelec i gotowe. A owe przysłowiowe trzy składniki to tylko rośliny i prawie wszystkie zielone i tak wiosennie się zrobiło, rześko, cudooownie lekko. Aaa tu jeszcze okazuje się, że trendy i wegańskie,
absolutny szał ciał. No to zróbcie sami, we własnej kuchni rewelacyjną pastę z
awokado i
fasoli . Boska!
Tak niewiele mi trzeba do uśmiechu, do malutkiej porannej radości. Ot ciut słońca na twarzy, kromka
chleba pełnego ziaren z boską pasta z
awokado, kilka pięknych dźwięków. Posłuchajcie Jasona Mraza z (uwaga!) "
Avocado Session" w "Live High", ładne, pogodne, idealne na nowy dzień!Troszkę mi smętnie na myśl, że gdy nadchodzą cudowne wiosenne pikniki, majówki na trawie, soczyste, kolorowe i pełne smaku lato, akurat kończy się sezon na
awokado z Sycylii . I mogłabym siąść i płakać, ale zamiast tego czaruję te piękne
owoco-warzywa w coraz to nowe połączenia smaków. Już nie tylko ukochane grzanki z
awokado na śniadanie, smaczliwka w czekoladowej paście ze
śliwkami do
chleba, ale i pyszne sałatki z
awokado, koktajle, smoothie i omlety . Aż nie
mogę pojąć jak mogłam przez tyle lat nie lubić, czy nie
mieć pomysłu na
awokado!
Pasta z
awokado i
fasoli jest sycąca, a jednocześnie rześka i świeża. Był to jeden z moich pomysłów na tydzień warzywny, który realizowałam przed Wielkanocą, a
jadłam w formie roladek ze świeżym
ogórkiem . Pasta smakuje wyśmienicie na kromce norweskiego
chrupkiego chleba knekkebrød, albo (co już nie będzie wegańskie) w chrupiącym, rumianym
croissancie .Możecie zrobić ją z
fasoli, którą sami ugotujecie bez
soli, ale tak zupełnie na szybko można też ją zakręcić z
białej fasoli z puszki. I
powiem Wam coś na temat puszek - nie bronię się przed nimi .
Pomidory z puszki zimą ratują mi samopoczucie, zaś
warzywa strączkowe w puszce (
ciecierzyca,
soczewica,
fasola w różnych kolorach), są świetnym pomysłem dla kogoś, kto jedzenia i gotowania strączków się dopiero uczy. Chyba każdy (szczególnie nie-weganin) był kiedyś na etapie uczenia się strączków, najlepszego sposobu gotowania
ryżu, albo
kaszy. Jeśli zatem potrzebujecie czasem skorzystać ze "skrótów" w kuchni, śmiało sięgnijcie po puszkę z
fasolą.
Kremowa, rześka, cudownie zielona, pachnąca
kolendrą pasta z
awokado jest świetnym pomysłem na lekkie śniadanie lub drugie śniadanie. Możesz zabrać ją na piknik - spakuj pastę do słoika i schowaj do torby termicznej. Jeśli zrobisz pastę z
fasoli w puszce, przygotowanie całości zajmie nie więcej niż 5 minut. Pasta nie wymaga dosalania,
kolendra,
cytryna i
biały pieprz robią robotę. No i mniej
soli = więcej zdrowia!100g ugotowanej
białej fasoli lub
fasoli z puszki100g miąższu dojrzałego
awokado (1 niewielki
owoc)2 łyżki
soku z cytryny1/3 łyżeczki skórki otartej z niewoskowanej
cytryny1/2 pęczka świeżej
kolendryświeżo mielony
biały pieprzRozgnieć tłuczkiem do
ziemniaków awokado z
fasolą, dopraw
sokiem i
skórką z cytryny, dodaj posiekaną
kolendrę i oprósz świeżo mielonym
białym pieprzem. Podaj pastę na ciemnym
chlebie na zakwasie, kromce norweskiego
chrupkiego chleba knekkebrød lub w ciepłym
croissancie. W każdej wersji jest wyśmienita!------ten przepis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej
soli ”