Wykonanie
Przyznam się Wam szczerze, że lubię chłodniejsze, wiosenne dni. Ja po prostu lubię łagodne przejścia, a nie zima zima zima, a
potem upał lato. Wiosna musi pokropić deszczem, wychłodzić trochę nosy, uszy i kostki damskich nóg, które już śmigają w lekkich pantoflach. Lubię opady niewielkiego gradu, który dzwoni w rynny i deski tarasu jak
orzechy. I w takie wietrzne, ciut chłodniejsze dni gotuję sobie moje ukochane kremowe zupy, które zjadam w kubku. Nie każda zupa jest godna etykiety " gorący kubek ", a tylko taka, która jest jednocześnie wyjątkowo pyszna, ale tez rozgrzewająca tak od środka. I tak powoli, powolutku układam sobie listę moich zupowych
hitów - zup, które można zabrać do pracy, czy spakować nastolatkowi do szkoły.
Potem wystarczy podgrzać w kubku i wyśmienity, lekki lunch gotowy. W gorącym kubku - zupie z
marchwi i
mango po zakochacie się od razu!
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2015_slash_04_slash_goracy-kubek-genialna-zupa-z-marchwi-i/l/13094986.JPG)
Trochę rozgrzewających dźwięków w ten wietrzny dzień? Ależbardzo proszę, samba, samba grzeje, buja, rozpala cudnie, po prostu fantastycznie! Nie wierzcie w to, że zimno, to paskudnie. Za chwilę, może kilka dni znów będzie ciepło, słońce, radość oszalałej zieleni. Posłuchajcie ze mną Clary Nunes w "Canto das Tres Racas" …W założeniu moja zupa - gorący kubek ma być szybka i prosta. A nawet bardzo
szynka i super prosta. A na dodatek musi rozgrzewać od środka - fajnymi przeprawami,
ziołami, czy warzywami. W kremowej zupie z
marchwi i
mango zakochałam się w sekundę! Gdy tylko poczułam cudowny, słodki aromat, byłam zachwycona, a połączenie słodkiego
mango ze słodką marchwią,
ostrym imbirem i aromatyczną
kolendrą to fantastyczny mariaż smaków i aromatów. Koniecznie ją ugotujcie, jest błyskawiczna do zrobienia, a na dodatek chuda, niskokaloryczna - idealna na wiosenne lekkie diety.Tym razem nawet nie szukałam świeżego
mango - miałam w spiżarni słoik fantastycznego musu z
mango od Straganu Smaków - jest tak pyszne, że zjadłabym cały słoik łyżeczką - bardzo intensywny w smaku, skoncentrowana w
słodycz mango - doskonały do gofrów, koktajli, czy
mango lassi, no ale w zupie, och w zupie smakuje nieziemsko!
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2015_slash_04_slash_goracy-kubek-genialna-zupa-z-marchwi-i/l/-336883899.JPG)
Mogłabym od razu zjeść jej cały litr, no ale jednak dawkuję sobie rozkosz smaku i zjadam w 2 dni, czasem nawet podzielę się z dorastającym i wiecznie głodnym nastolatkiem. Słodko, pikantnie, kremowo, lekko, pysznie!300g
marchwi150g mączystych
ziemniaków (typ kulinarny C)szczypta
solibiały pieprz1 świeże
mango lub 200g musu z
mangook 1cm korzenia
imbiru1/3 pęczka świeżej
kolendryskórka otarta z 1/2
cytrynyMarchew wyszoruj i pokrój na kawałki,
ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części, dodaj szczyptę
soli,
biały pieprz i zalej ok 700ml
wody. Gotuj warzywa do miękkości ok 15-20 minut. Dodaj miąższ lub mus z
mango,
kolendrę starty korzeń
imbiru i
skórkę z cytryny. Zblenduj całość na gładki krem i od razu podawaj. Zupę świetnie się przechowuje, zatem możesz zrobić jej większą ilość i zabrać do pracy kolejnego dnia. Może poczęstować wyjątkowo zmarznięta koleżankę z sąsiedniego biurka?ThermomixWyszorowaną
marchew i obrane
ziemniaki włóż do misy i rozdrobnij -> 3sec/obr5Wlej 700ml
wody, dodaj szczypte
soli,
biały pieprz i gotuj -> 10min/100 °C/obr2Dodaj
mango,
kolendrę,
skórkę z cytryny i
imbir miksuj na krem -> 30sec/obr10