Wykonanie
Składniki1 kg małych
ziemniaków180 g
soliok. 800 do 900 ml
wody1/4 małej
cytrynyWykonaniedo przepisu wybrać malutkie, okrągłe ziemniaczki. Nie obierać ich, tylko dokładnie wyszorować w wodzie, najwygodniej czystą, dość miękką szczoteczkąumieścić w garnku o dużym dnie – najlepiej by wszystkie ziemniaczki zmieściły się w jednej warstwie, ściśle obok siebie. Zalać
wodą tylko do przykrycia
ziemniaków. Ilość
wody podałam orientacyjnie, jednak jeśli wystarczy Wam jeszcze mniejsza ilość do przykrycia wszystkich
ziemniaków to bardzo dobrzedodać 180 g
soli i ćwiartkę
cytryny. Tu nie ma pomyłki – ma być aż 180 g
soliziemniaki gotować aż będą miękkie, a skórka zacznie się delikatnie marszczyć. Potrwa to 15 do 25 min. Nie należy rozgotować
ziemniaków! Ale jeśli Wam to nie grozi, to polecam wydłużyć czas – wtedy skórka ładniej się pomarszczy. Czas gotowania jest orientacyjny gdyż zależy w głównej mierze od wielkości Waszych
ziemniaków. Najlepiej sprawdzać widelcemgdy
ziemniaki będą miękkie, to wyłączyć palnik, odlać
wodę, a
ziemniaki pozostawić w garnku i odstawić na kilka minut na ciepły palnik, by odparowały resztki
wody. Powinniśmy zobaczyć jak ziemniaczki schną, skórka się marszczy i pokrywa delikatną warstewką
soligotowe, ciepłe ziemniaczki podawać z sosami – najlepiej mojo
rojo i mojo verde