ßßß Cookit - przepis na Papas Arrugadas – marszczone ziemniaki

Papas Arrugadas – marszczone ziemniaki

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg małych ziemniaków
180 g soli
ok. 800 do 900 ml wody
1/4 małej cytryny
Wykonanie
do przepisu wybrać malutkie, okrągłe ziemniaczki. Nie obierać ich, tylko dokładnie wyszorować w wodzie, najwygodniej czystą, dość miękką szczoteczką
umieścić w garnku o dużym dnie – najlepiej by wszystkie ziemniaczki zmieściły się w jednej warstwie, ściśle obok siebie. Zalać wodą tylko do przykrycia ziemniaków. Ilość wody podałam orientacyjnie, jednak jeśli wystarczy Wam jeszcze mniejsza ilość do przykrycia wszystkich ziemniaków to bardzo dobrze
dodać 180 g soli i ćwiartkę cytryny. Tu nie ma pomyłki – ma być aż 180 g soli
ziemniaki gotować aż będą miękkie, a skórka zacznie się delikatnie marszczyć. Potrwa to 15 do 25 min. Nie należy rozgotować ziemniaków! Ale jeśli Wam to nie grozi, to polecam wydłużyć czas – wtedy skórka ładniej się pomarszczy. Czas gotowania jest orientacyjny gdyż zależy w głównej mierze od wielkości Waszych ziemniaków. Najlepiej sprawdzać widelcem
gdy ziemniaki będą miękkie, to wyłączyć palnik, odlać wodę, a ziemniaki pozostawić w garnku i odstawić na kilka minut na ciepły palnik, by odparowały resztki wody. Powinniśmy zobaczyć jak ziemniaczki schną, skórka się marszczy i pokrywa delikatną warstewką soli
gotowe, ciepłe ziemniaczki podawać z sosami – najlepiej mojo rojo i mojo verde
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/papas-arrugadas-marszczone-ziemniaki