Wykonanie
zupa na którą czekam cały rok. z niecierpliwością przebieram nogami ,aż zacznie się sezon
dyniowy. idealna na chłodnie dni, intensywnie pomarańczowa, rozgrzewająca, jednym słowem pyszna . na zupę z dyni jest wiele przepisów, oto mój :1
dynia hokkaido ( najlepsza, bo nie trzeba jej obierać)1 duża
marchew2 małe
ziemniaki1 szklanka
wody1 szklanka
soku pomarańczowegokorzeń
imbiru ok 3 cm1/2 łyżeczki świeżo startej gałki
sól ,
pieprz do smaku2 łyżki
masładynię kroje w dużą kostkę,
marchew i
ziemniaki z małą, następnie dusze chwilkę na
maśle. dolewam
wody i gotuje pod przykryciem do miękkości. dolewam
soku pomarańczowego i miksuje . doprawiam
imbirem , gałka ,
solą i
pieprzem ( zupa musi być mocno imbirowa, rozgrzewająca). podaję z kleksem z kwaśniej
śmietany.smacznego :)