ßßß Cookit - przepis na Marchew do słoików

Marchew do słoików

nazwa

Wykonanie

Marchew do słoików to propozycja na zagospodarowanie marchwi, która urosła na mojej skromnej działce. Nie posiadam piwnicy w której mogłabym chociaż przez jakiś czas przechować skarby jesieni więc poszukiwałam różnego rodzaju przepisów na przetwory z marchwi. Ten przepis przypadł mi bardzo do gustu ponieważ marchew ze słoika ma różnorakie zastosowanie – a takie przetwory bardzo lubię.
Marchewkę można spożywać bezpośrednio po otwarciu słoika – ma lekko słodki smak – w sam raz jako pyszną i zdrową przekąskę.
Poza tym marchewkę wykorzystuję do wszystkich sałatek gdzie w składzie jest gotowana marchew a także na bazie tej marchewki przygotowuję marchewkę z groszkiem do obiadu oraz marchew glazurowaną.
Taką marchewkę warto nieć w spiżarni a czas przyrządzania dań na jej bazie znacznie ulega skróceniu.
Gorąco polecam !!
marchew
2 szklanki wody
4 łyżki cukru
1łyżka soli
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Marchewki obrać, umyć i ułożyć w słoikach – mniejsze w całości a większe pokroić na ćwiartki.
Z podanych składników ugotować zalewę i gorącą zalać marchewki w słoikach.
Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Słoiki zostawić do wystudzenia i następnego dnia pasteryzować kolejne 15 minut.
Słoiki po ostudzeniu umieścić w spiżarni.
Rada: Jeśli nie chce się wam pasteryzować przez dwa dni to marchewkę przed włożeniem do słoików możecie obgotować w zalewie do lekko miękkiego stanu. Wtedy pasteryzujecie tylko 15 minut.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/marchew-do-sloikow