Wykonanie
Marchew do słoików to propozycja na zagospodarowanie
marchwi, która urosła na mojej skromnej działce. Nie posiadam piwnicy w której mogłabym chociaż przez jakiś czas przechować skarby jesieni więc poszukiwałam różnego rodzaju przepisów na
przetwory z
marchwi. Ten przepis przypadł mi bardzo do gustu ponieważ
marchew ze słoika ma różnorakie zastosowanie – a takie
przetwory bardzo lubię.
Marchewkę można spożywać bezpośrednio po otwarciu słoika – ma lekko słodki smak – w sam raz jako pyszną i zdrową przekąskę.Poza tym
marchewkę wykorzystuję do wszystkich sałatek gdzie w składzie jest gotowana
marchew a także na bazie tej
marchewki przygotowuję
marchewkę z
groszkiem do obiadu oraz
marchew glazurowaną.Taką
marchewkę warto nieć w spiżarni a czas przyrządzania dań na jej bazie znacznie ulega skróceniu.Gorąco polecam !!
marchew2 szklanki
wody4 łyżki
cukru1łyżka
soli1 łyżeczka kwasku
cytrynowegoMarchewki obrać, umyć i ułożyć w słoikach – mniejsze w całości a większe pokroić na ćwiartki.Z podanych składników ugotować zalewę i gorącą zalać
marchewki w słoikach.Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut.Słoiki zostawić do wystudzenia i następnego dnia pasteryzować kolejne 15 minut.Słoiki po ostudzeniu umieścić w spiżarni.Rada: Jeśli nie chce się wam pasteryzować przez dwa dni to
marchewkę przed włożeniem do słoików możecie obgotować w zalewie do lekko miękkiego stanu. Wtedy pasteryzujecie tylko 15 minut.