ßßß
 
            
         Groszek zielony należy do warzyw bogatych w białko, cukier, wiataminy C i E oraz witaminy z grupy B. Podczas łuskania należy sprawdzić, czy aby jakiś robaczek nie dostał się do środka, gdyż wtedy cały strączek nadaje się do wyrzucenia.Z różnych możliwości przechowywania groszku jak np. suszenie, czy mrożenie najlepsza jest pasteryzacja . W wyniku tego procesu groszek zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych, oraz swoją barwę i słodki smak.Składniki:8 niewielkich marchewek,60 dag groszku zielonegoZalewa:1 litr wody,3 dag cukru,2 dag soli,sok z połowy cytrynyPrzygotowanie:Marchew płuczemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, blanszujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru ok. 5 min. Groszek łuskamy, opłukujemy, blanszujemy ok. 5 min w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i łyżeczkę soli.W oddzielnym garnku zagotowujemy zalewę : wodę, cukier, sól i sok z cytryny.Słoiki i wieczka należy dokładnie wyparzyć. Słoiki napełniamy do 3/4 wysokości zblanszowanymi warzywami, zalewamy zalewą. Po zakręceniu słoiki wstawiamy do sporego garnka ( spód wyłożyć ściereczką), nalewamy wody do połowy wysokości słoików i pasteryzujemy 15 min pod przykryciem od chwili zagotowania. Po tym czasie słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Groszek zielony należy do warzyw bogatych w białko, cukier, wiataminy C i E oraz witaminy z grupy B. Podczas łuskania należy sprawdzić, czy aby jakiś robaczek nie dostał się do środka, gdyż wtedy cały strączek nadaje się do wyrzucenia.Z różnych możliwości przechowywania groszku jak np. suszenie, czy mrożenie najlepsza jest pasteryzacja . W wyniku tego procesu groszek zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych, oraz swoją barwę i słodki smak.Składniki:8 niewielkich marchewek,60 dag groszku zielonegoZalewa:1 litr wody,3 dag cukru,2 dag soli,sok z połowy cytrynyPrzygotowanie:Marchew płuczemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, blanszujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru ok. 5 min. Groszek łuskamy, opłukujemy, blanszujemy ok. 5 min w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i łyżeczkę soli.W oddzielnym garnku zagotowujemy zalewę : wodę, cukier, sól i sok z cytryny.Słoiki i wieczka należy dokładnie wyparzyć. Słoiki napełniamy do 3/4 wysokości zblanszowanymi warzywami, zalewamy zalewą. Po zakręceniu słoiki wstawiamy do sporego garnka ( spód wyłożyć ściereczką), nalewamy wody do połowy wysokości słoików i pasteryzujemy 15 min pod przykryciem od chwili zagotowania. Po tym czasie słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.