Wykonanie
Czas
przetworów w pełni, dlatego ponownie to one są przedmiotem, o którym piszę. Dzisiaj to piękny, zielony słodki
groszek i
marchewka. Wystarczy oba warzywa zblanszować,
marchewkę pokroić w plasterki i zalać zalewą, aby w zimie móc na prędce przygotować ulubioną
sałatkę .Przepis pochodzi z książki " Słońce w słoikach", która służy mi za przewodnik w gąszczu
przetworów. Znajduję w niej cenne wskazówki i ciekawe przepisy.
Groszek zielony należy do warzyw bogatych w
białko,
cukier, wiataminy C i E oraz witaminy z grupy B. Podczas łuskania należy sprawdzić, czy aby jakiś robaczek nie dostał się do środka, gdyż wtedy cały strączek nadaje się do wyrzucenia.Z różnych możliwości przechowywania
groszku jak np. suszenie, czy mrożenie najlepsza jest pasteryzacja . W wyniku tego procesu
groszek zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych, oraz swoją barwę i słodki smak.Składniki:8 niewielkich
marchewek,60 dag
groszku zielonegoZalewa:1 litr
wody,3 dag
cukru,2 dag
soli,sok z połowy
cytrynyPrzygotowanie:
Marchew płuczemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, blanszujemy w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki
cukru ok. 5 min.
Groszek łuskamy, opłukujemy, blanszujemy ok. 5 min w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki
cukru i łyżeczkę
soli.W oddzielnym garnku zagotowujemy zalewę :
wodę,
cukier,
sól i
sok z cytryny.Słoiki i wieczka należy dokładnie wyparzyć. Słoiki napełniamy do 3/4 wysokości zblanszowanymi warzywami, zalewamy zalewą. Po zakręceniu słoiki wstawiamy do sporego garnka ( spód wyłożyć ściereczką), nalewamy
wody do połowy wysokości słoików i pasteryzujemy 15 min pod przykryciem od chwili zagotowania. Po tym czasie słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.