Frytki ze słodkich ziemniaków są rewelacyjne, a pomysł na zielony ketchup powstał na bazie przepisu chimichurri. Nazwa trochę skomplikowana o pochodzeniu raczej trudnym do ustalenia, ale efekt naprawdę ciekawy. Poza tym jest to ciekawy sposób na spałaszownie pietruszki i kolendry.Składniki:Frytki:4 słodkie ziemniakisólolejZiemniaki kroimy w formę frytek, obtaczamy w oliwie i solimy do smaku. Pieczemy w piekarniku w temp. 220C(425F) przez ok. 30 min.Ketchup:1/2 pęczka natki pietruszki1/2 pęczka natkikolendry (cilantro)2 ząbki czosnku1 małe avocado3 łyżki oleju1 łyżka soku z cytrynysól i pieprz do smakuOpcjonalnie można dodać trochę świeżego oregano i tymianku.Pietruszkę i kolendrę miksujemy w blenderze, a potem dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy. Podajemy do upieczonych frytek z słodkich ziemniaków lub innych warzyw.