Wykonanie
Czosnek, jak każdy wie, zawsze warto
mieć pod ręką. Czy to jako
przyprawę, czy ze względu na jego zdrowotne i lecznicze właściwości. Wieść gminna niesie, że jak spróbujesz
czosnku wyhodowanego własną ręką, to nigdy już nie sięgniesz po kupny. Jest to wdzięczne do uprawy warzywo, gdyż z łatwością można go wyhodować w skrzynce, na balkonie czy parapecie. My tak robimy i jesteśmy zadowoleni z efektów.
Czosnek sadzi się na jesień (ok. 20 października) lub na wiosnę. W spulchnioną ziemię wkłada się po jednym ząbku
czosnku, na głębokości ok. 3-5 cm. Ząbki wkłada się spiczasta stroną do góry. A miejsce, gdzie będzie
czosnek rósł, powinno być dobrze nasłonecznione. Główki
czosnku po zebraniu należy oczyścić i osuszyć. Przechowuje się je splecione w warkoczach.To tak pokrótce, takie skrótowe informacje. Ale wystarczające, aby zrobić swój własny
czosnkowy ogródek. I pamiętajcie: dla chcącego nic trudnego!Warto również wspomnieć, że nie tylko sam
czosnek nadaje się do wykorzystania. Z powodzeniem można też wykorzystywać zielone pędy, ten taki jakby
szczypiorek. I my właśnie przygotowaliśmy placki ziemniaczane z tymi zielonymi pędami. Troszkę inne placki ziemniaczane, bo bez
jajek :)Potrzebujemy:500 g
ziemniaków2 łyżki posiekanych pędów
czosnku1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce. Dodajemy posiekane pędy
czosnku, posiekana
natkę i doprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
olej i dużą łyżka stołową układamy porcje placków i spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty i
słoneczny kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu.Takie placuszki mogą stanowić dodatek do głównego dania lub samodzielny posiłek.Smacznego!