Wykonanie
Awokado to specyficzny
owoc, ja jednak go uwielbiam.Najbardziej w sałatkach, czasem jako dip, często także na kromce
chleba.Pasta kanapkowa z
awokado,
serka i
kolendry to smarowidło doskonałe pod względem konsystencji i smaku. Moim zdaniem jej kolor jest równie apetyczny:)
![](/Data/Images/ciastco.blogspot.com\2014_slash_03_slash_pasta-kanapkowa-z-awokado/l/-1304307381.jpg)
Pasta kanapkowa z
awokado to ekspresowy sposób na przyrządzenie czegoś ciekawego do
chleba. Świetnie sprawdzi się także jako dip do kukurydzianych
chipsów, czy warzyw.
![](/Data/Images/ciastco.blogspot.com\2014_slash_03_slash_pasta-kanapkowa-z-awokado/l/-1933354897.jpg)
Aby wykonać taką pastę wystarczy dojrzałe
awokado, łyżka lub dwie kremowego
serka, odrobina
soku z cytryny i aromatyczna
kolendra. Całość trzeba też dosolić do smaku.Nie będą potrzebne żadne specjalne urządzenia - wystarczy widelec:)
Awokado jest bardzo zdrowe i warto jest
mieć z nim do czynienia nawet codziennie.Dlaczego?"
Awokado uważane jest przez wielu ekspertów żywieniowych za pożywienie doskonałe. Wielu twierdzi, że jest to tzw. „super-jedzenie” (ang. superfood).Dla niektórych może być zaskoczeniem, że jest to
owoc, a nie warzywo. W niektórych rejonach świata
awokado nazywane jest
gruszką aligatora ze względu na swój kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę.Chociaż
awokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych.Tłuszcze
awokado są zdrowe dla
serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3".[Źródło: faktydlazdrowia.pl]
![](/Data/Images/ciastco.blogspot.com\2014_slash_03_slash_pasta-kanapkowa-z-awokado/l/-1438728691.JPG)
Ze składnikami tej pasty kanapkowej można kombinować dowolnie.Więcej
serka, mniej
cytryny, inne
zioła, odrobina
chilli...Najważniejsze jednak, aby wybrać
awokado dojrzałe.Nie za miękkie i nie twarde.Będzie wtedy niesmaczne i pasta nie wyjdzie taka, jaką byśmy chcieli zjeść:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:1 dojrzałe
awokado1 lub 2 łyżki kremowego
serka (
twaróżek lub kozi)odrobina
soku z cytrynysól i
pieprz do smakugarść posiekanej świeżej
kolendryopcjonalnie: 1
jajko ugotowane na twardoPrzygotowanie:
Awokado przekroić na pół. Przekręcić.Z jednej połówki wydobyć miąższ za pomocą łyżki i przełożyć do miseczki.Wbić nóż w pestkę w drugiej połówce
awokado i usunąć ją.Analogicznie wydobyć miąższ z drugiej połówki za pomocą łyżki i przełożyć do miseczki.
Awokado rozgnieść widelcem, dodać
serek,
sok z cytryny,
kolendrę i doprawić
solą oraz
pieprzem.Wymieszać i gotowe!Smacznego!