Wykonanie
Lubicie awokado? Dziś pokaże wam super szybki przepis na wykorzystanie tego
owocu.
Składniki:- 1
awokado-
sól pieprz do smaku- kilka kropel
cytryny- jak ktoś lubi może dodać
natkę pietruszkiWykonanie:Blendujemy obrane i pokrojone
awokado (najprostszy sposób na obranie
awokado to przekrojenie na pół i wydrążenie łyżeczką). Dodajemy
przyprawy i jak ktoś chce to może dodać drobno posiekaną
natkę pietruszki, skraplamy
cytryną żeby nie zczerniała. I gotowe.Smacznego!Trochę o wartościach odżywczych tego
owocu:
Awokado to dobre źródło witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty.
Awokado jest
owocem bardzo tłustym (ok. 15 % masy miąższu to tłuszcz), a co za tym idzie - kalorycznym (160 kcal na 100 gram), nie są to jednak tzw. „puste kalorie” tylko otoczone licznymi wartościowymi składnikami odżywczymi. Tłuszcze zawarte w
awokado to tłuszcze nienasycone (jedno - głównie kwas oleinowy i wielonienasycone - bardzo dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3), co sprawia, że nie warto unikać jego jedzenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe spożywać powinno się w ramach profilaktyki oraz leczenia:- chorób
serca (w tym min. miażdżycy oraz nadciśnienia)- nowotworów- alergii- zmian skórnych- stłuszczenia wątroby(
awokado zawiera dodatkowo miedź, która stymuluje produkcję enzymów wątrobowych)- choroby AlzheimeraZe względu na wysoką zawartość kwasu foliowego,
awokado polecane jest kobietom w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny, by wszystkie procesy metaboliczne zachodziły prawidłowo, bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek. Poza tym, odpowiednia dawka kwasu foliowego w diecie redukuje stany depresyjne czy wahania nastroju, kwas foliowy bierze bowiem udział również w produkcji tzw. hormonów szczęścia.Dzięki zawartości luteiny,
awokado wspomaga wzrok, tj. chroni oczy przez różnego rodzaju chorobami i uszkodzeniami.
Awokado ma również pozytywny wpływ na stan skóry - dzięki zawartości witaminy E oraz antyoksydantów. Co więcej, maseczki przygotowywane na jego bazie wspaniale ją odżywiają.