Wykonanie
Uwielbiam historię prekolumbijską Mezoameryki i Ameryki Południowej. Pradawne, odmienne kulturo cywilizacje kryją wiele sekretów, w tym i tych kulinarnych. Bardzo trudno wyobrazić sobie kuchnię meksykańską, a także Tex-Mex bez przecieru z
awokado z dodatkiem przypraw i np.
papryki,
pomidorów,
cebuli. Ów dip o zielonym kolorze i przyjemnym zapachu nosi nazwę guacamole . Przysmak znany był Aztekom pod nazwą ahuaca mull i, co znaczy dosłownie „sos z awokado”. W podstawowej wersji składał się z
awokado z dodatkiem przypraw. Sos przygotowywano w specjalnych kamiennych moździerzach molcajete . Najlepsze był te wyrabiane ze skał wulkanicznych. Hiszpanie próbowali przewieść
awokado do Europy, ale początkowo było to bardzo trudne, gdyż
owoce szybko się psuły. Od lat sześćdziesiątych XX. wieku wraz z rozwojem upraw
awokado w Kalifornii guacamole zaczęło się cieszyć coraz większą popularnością w USA. Obecnie jest najpopularniejszą przekąską podawaną podczas Super Bowl.Guacamole – przepis:2 małe, dojrzałe
owoce awokadopół
limonki (można zastąpić
cytryną)
sól,
pieprzDojrzałe
awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżki wyjmujemy z niego miąższ. Miąższ wrzucamy do głębokiego talerza, po czym ugniatamy widelcem. Dodajemy
sok z limonki oraz
przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy. Guacamole podajemy do nachos czy
mięs, możemy go również użyć jako pasty na kanapki.