Wykonanie
Propozycja na przystawkę według mnie bardzo elegancka i pięknie się prezentująca. Kremowy
serek połączony z kwaśnym
jabłkiem i
awokado, skropiony
sokiem z cytryny to niezły zespół ... rolka idealna!
przepis własnySkładniki:2
owoce awokadoopakowanie naturalnego kremowego
serka Apetina1
jabłkosól,
pieprzsok z jednej
cytrynylimonka do dekoracji + listki
pietruszkiPrzygotowanie:
Owoce awokado wydrążyć z pestki bardzo delikatnie by go nie uszkodzić. Obrać ze skórki i przełożyć do naczynia z
sokiem cytrynowym. Rozłożyć folię spożywczą na drewnianej desce, następnie nożem do filetowania ryb pokroić bardzo cienkie plastry
awokado układając je na folii tak by plastry nachodziły na siebie. Przesmarowujemy ułożone plastry kolejną dawką
soku z cytryny i przykrywamy na czas przygotowania kremowego farszu drugim kawałkiem folii spożywczej.
Serek przekładamy do naczynia,
jabłko oieramy i kroimy na bardzo drobną kosteczkę, resztę
awokado, które podczas krojenia się uszkodziły, bądź zostały nam końcówki, również kroimy na drobną kostkę, wszystko doprawiamy
solą i
pieprzem i mieszamy do połączenia się składników. Zdejmujemy folię spożywczą z ułożonego
awokado i nakładamy kremowo
jabłkowy farsz. Zawijamy farsz w roladce, smarujemy wierzch
cytryną i owijamy w folię. Chłodzimy w lodówce około 40 minut do godziny, następnie
ostrym nożem kroimy rolki, dekorujemy je
limonką oraz listkiem
pietruszki i podajemy jako zimną przystawkę. Smacznego!