Wykonanie
To jest pyszne...Tego nie idzie przestać jeść...To uzależnia...Istny obłęd...I do tego zdrowe...Jakieś dwa tygodnie temu kupiłam
avocado. Tak sobie czekało grzecznie w lodówce, a ja ciągle nie mogłam się zdecydować co z niego zrobić. Kiedyś już je próbowałam, ale z samą
solą, taki ot posolony plasterek...Dobre...ale szału nie było.Jakoś nie zachęcał mnie widok paćki na zdjęciach na innych blogach. No bo co może być fajnego w takiej maziaji myślałam....Ha !!!Już wiem co...Wszystko:)Otóż od dnia dzisiejszego pokochałam Guacamole dozgonnie i tylko wymyślam i kombinuje z czym może się komponować najlepiej :)Czasem zadziwia mnie jak wiele jest jeszcze smaków do odkrycia :)Ile dobrodziejstw rodzi nasz kochana Matka Ziemia.... :)
Potrzebujecie:1 dojrzałe
avocado1
pomidora3 gałązki świeżej zielonej
pietruszkiząbek
czosnku lub płaściutką łyżeczkę sproszkowanego
czosnkusól i
pieprz do smakuodrobinę
cytrynyNajwiększa tajemnica aby Guacamole wyszło dobre jest ponoć w tym że
avocado musi być dojrzałe. Moje widać z tego było ;)
Avocado należy obrać. Najprostszy sposób na to, to przeciąć je na pół, do pestki . Następnie rozdzielić połówki skrętnym ruchem, a miąższ wybrać łyżeczką.Tak przygotowane
avocado gnieciemy widelcem ( można użyć tez blendera )i od razu skrapiacie go
cytryną aby nie ściemniało.
Czosnek oraz zielona
pietruszkę bardzo drobno siekamy.
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem.Wiem że zazwyczaj w przepisach stosowana jest
kolendra. Jednak ja jej nie miałam, więc wpadłam na pomysł dodania pietruchy. Pomysł ten okazał się trafnym, zaś sam efekt końcowy przerósł moje oczekiwania :)Obłęd :))))O dziwo smakuje nawet mojej mamie, która bardzo sceptycznie podchodzi do wszelkich nowości i wynalazków ;) a to
mówi samo za siebie :)Smacznego moi mili i dziękuję, że z czasem zwiększa się ilość osób lubiących mojego bloga :)Dla mnie znaczy to wiele :)Czy wiecie że:(źródło)
Avocado zawieraFitosterole – odpowiadające za przeciwdziałanie stanom zapalnym,Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy oraz ich estry) – chronią błony biologiczne komórek, zapobiegając utracie
wody – głębokie działanie nawilżające na skórę, mają działanie wspomagające układ odpornościowy . Ich zawartość jest podobna jak w oliwkach i
oliwie z oliwek.Witaminy, mikroelementy i inne: witamina K, błonnik, potas (
awokado ma więcej potasu niż średni
banan!), kwas foliowy, witamina B6, C, miedź. Te składniki występują w dużych ilościach, ale ogólnie
awokado zawiera w swoim składzie ponad 80 związków, w tym skwalen o działaniu chroniącym
serce i aminokwasy, budujące mięśnie!Działanie odstresowujące?Twój organizm reaguje na stres zwiększonym wydzielaniem hormonów stresu, ale również napięciem nerwowym, zaburzeniami trawienia, czy zwiększonym ciśnieniem. Wyczerpuje to bardzo nadnercza – narząd odpowiedzialny za przeciwdziałanie stresowi. A jaką rolę pełni tu awokado?
Awokado zawiera sporo żelaza i miedzi . Minerały te wspomagają regenerację czerwonych krwinek i zapobiegają niedokrwistości, jednej z najczęstszych przyczyn ciągłego zmęczenia i niezdolności do zwalczania stresu. Ponadto
awokado wspiera funkcjonowania nadnerczy.Udowodniono również, że witamina B6 zawarta w miąższu
owocu łagodzi nagłe zmiany nastroju u kobiet, związane z napięciem przedmiesiączkowym.Problem ze stawami?Jeśli masz problemy ze stanem zapalnym stawów, włącz
awokado do swojej codziennej diety! Wykazano, że zmniejsza stan zapalny, dzięki obniżeniu wydzielania prostaglandyny PGE2 – inicjującej odczyn zapalny w organizmie. Poza tym,
owoc dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy, witamin, kwasów omega-3 wykazuje ogólne działanie chroniące nasz układ odpornościowy .